VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 augustus 2012

Winst ING bijna kwart lager

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

ING Groep heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 22 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder. De volgens ING ‘toenemende crisis’ rond de Europese staatsschulden en de hoge volatiliteit op de financiële markten spelen het bedrijf parten.

De ‘onderliggende’ nettowinst kwam hierdoor het tweede kwartaal uit op 1,05 miljard euro.

Over de eerste helft van het jaar verdiende ING 1,59 miljard euro, ruim een derde minder dan vorig jaar.

Toenemende verliezen door eurocrisis
ING is nu nog een ‘Groep’, maar staat aan de vooravond van een opsplitsing in een bank en verzekeraar, een proces waarmee ING nog goed op schema zegt te liggen.

Het resultaat van het bankbedrijf werd beïnvloed door hogere voorzieningen voor dubieuze debiteuren en doordat verlies werd genomen op risicovolle beleggingen.

Bij de verzekeraar was er een verbetering zichtbaar ten opzichte van het eerste kwartaal. Vergeleken met vorig jaar daalde het resultaat echter ook omdat er toen grote eenmalige meevallers waren.

Positief is dat zowel de bank als de verzekeraar de kapitaalratio kon verbeteren. De kernkapitaalratio van de bank steeg van 10,9 procent naar 11,1 procent en de kapitaaldekkingsratio die bij de verzekeraar de maatstaf is nam toe tot 240 procent (was 225 procent).

Op groepsniveau is de balanssolvabiliteit weer boven de 4 procent beland: 4,4 procent. Deze ratio bedroeg eind 2008 slechts 2,1 procent. ING herhaalde dat het nog dit jaar weer een deel van de staatssteun wil terugbetalen.

Dit zal deze ratio’s wel weer wat verslechteren, maar de buffers nemen nu zichtbaar toe.

Afbouw risico kost geld
Het resultaat voor belasting bij Retail Banking daalde met 9 procent door toenemende risicokosten en een lagere rentemarge. Door een strikte kostenbeheersing slaagde het bedrijf er wel in de lasten verder te laten dalen, iets dat het vorige kwartaal ook al lukte.

Bij Commercial Banking was de daling met 33 procent nog wat pijnlijker. Hier werden veel verliezen genomen op vastgoedfinancieringen en obligaties uit landen als Spanje. In dat land heeft ING per eind juli voor 35 miljard euro uitstaan, en dat was eind maart nog 41 miljard.

Door nu verlies te nemen speelde ING geld vrij en nam het risico van de beleggingsportefeuille aanzienlijk af, wat zichtbaar is aan de verbeterde ratio’s.

De verzekeringstak van ING leed onder een zwak presterend ‘non-life’: met name de schadeverzekeringen. Hier was sprake van een lagere technische marge en een lager schaderesultaat. Door de zwakke economie daalde ook de nieuwe omzet.

Geen dividend
Er staat nog veel te gebeuren bij ING en dat maakt het voor beleggers moeilijk in te schatten wat zij met het aandeel moeten. Duidelijk is dat ING in zeer veel onderdelen uiteen zal vallen.

Het is op korte termijn interessant hoe de verkoop van de Aziatische verzekeringstak en de daarbij behorende vermogensbeheeractiviteiten verloopt. Dit onderdeel heeft een boekwaarde van 6,4 miljard euro, maar moet in delen worden verkocht omdat niemand het geheel wil of kan kopen.

Daarnaast staan verschillende onderdelen van de bank ook nog in de etalage, zoals ING Direct Canada en ING Direct UK. ING onderzoekt ‘strategische opties’, wat zoveel betekent als: bij een goed bod gaat er een strik omheen.

Het Amerikaanse verzekeringsbedrijf zette een belangrijke stap op weg naar een zelfstandige toekomst door voor het eerst zelf geld op te halen op de kapitaalmarkt.

En voor de wat langere termijn mogen beleggers ook nog uitkijken naar de beursgang van het Europese verzekeringsbedrijf. ING zegt de inspanningen ter voorbereiding op een beursgang te verhogen.

Beleggers hoeven in ieder geval voorlopig nog niet op dividend te rekenen. De onzekere financiële omstandigheden, de toenemende eisen op het gebied van regelgeving en de prioriteit die ING geeft aan het terugbetalen van de Nederlandse Staat, al deze factoren staan dividend uitkeren voorlopig in de weg. 

Dat het bedrijf nu al weer een jaar of twee gemiddeld een miljard euro winst per kwartaal maakt doet daar niks aan af.


Gerelateerde artikelen

ING behoorlijk stabiel in goede economie, bezig met transformatie
VEB: intrekken salarisverhoging Hamers is het enige juiste besluit
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
31-01-2018

ING koopt het betaalverwerkingsbedrijf Payvision. Daarmee bevestigt het zij…

Lees verder

ING overname bankensector
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}