VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon: cijfers beter dan verwacht

Verzekeraar Aegon heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 254 miljoen euro. Dat is een halvering ten opzichte van een jaar geleden, maar dat had vooral te maken met de eenmalige last van 265 miljoen euro die het bedrijf moest nemen voor schikkingen in de woekerpolisaffaire.

Afgezien hiervan verbeterde het resultaat ten opzichte van het vorige kwartaal en ten opzichte van een jaar geleden.

Het door Aegon zelf vastgestelde ‘onderliggend resultaat’ verbeterde met 10 procent tot 443 miljoen euro. Dat is een keurige prestatie in het huidige lage renteklimaat en de schuldencrisis in Europa.

Er moest naast het bedrag voor de woekerpolissen voor 42 miljoen euro worden afgeboekt en dat is te overzien.

Vooral in de Verenigde Staten doet Aegon het goed met haar pensioen- en verzekeringsproducten. Vooral dankzij de VS nam de omvang van de stortingen met 45 procent toe tot 9,8 miljard euro.

De verkoop van nieuwe levensverzekeringen was stabiel op 428 miljoen euro. Dit product is minder populair door de huidige lage rentestand. Vooral in Nederland en Engeland loopt deze markt terug.

Spanje: exposure verlaagd
In Spanje wordt de stekker getrokken uit twee van de vier activiteiten die de verzekeraar daar heeft. Aegon stopt met een joint venture op gebied van levensverzekeringen en pensioenen met het Spaanse Banca Civica. CaixaBank, dat onlangs is gefuseerd met Banca Civica, koopt Aegon voor 190 miljoen euro uit, wat een boekwinst zal opleveren.

Ook de samenwerking met CAM wordt gestopt. Hierdoor neemt het risico dat Aegon in de zuidelijke eurolanden loopt verder af met zo’n 700 miljoen euro.

Op wat langere termijn ziet Aegon echter goede kansen op de Spaanse markt: Spanjaarden zijn onderverzekerd en de economie van het land zal uiteindelijk weer in een groeifase terechtkomen.
 
Aegon heeft behalve van de economische malaise ook veel last van de lage rentestand. Op zichzelf is de lage rente voor de bestaande business geen probleem, Aegon heeft haar beleggingen verplichtingen nu goed op elkaar afgestemd.

Voor een deel van de nieuwe business is het wel een probleem, bepaalde producten zijn nu minder interessant voor klanten. Bij levensverzekeringen is dat goed merkbaar. Aegon speelt hier bewust op in door er naar te streven minder producten aan te bieden die het moeten hebben van de rentemarge en meer producten die een ‘fee’ opleveren.

Kosten lager
Uit de kwartaalcijfers komt naar voren dat Aegon op de goede weg is met de kostenreductie. Vergeleken met vorig jaar zijn de kosten met 4 procent verlaagd. Dat is een belangrijke oorzaak voor de verbetering van het onderliggende resultaat.

Daarnaast zijn de goede prestaties in de VS hoopgevend voor het moment dat ook Europa weer gaat herstellen, want nu haalden met name Nederland en het Verenigd Koninkrijk het totaalresultaat nog naar beneden.

Goed nieuws voor beleggers is ook dat Aegon langzamerhand wat beter in de slappe was zit. De operationele vrije kasstromen exclusief markteffecten en eenmalige posten kwamen uit op 296 miljoen euro. Hierdoor verbeterde de solvabiliteitsratio met 15 procent tot 216 procent.

De kernkapitaalratio nam toe tot 74,6 procent, daarmee zit Aegon nu dicht tegen haar eigen doelstelling van minimaal 75 procent. Deze zal eind 2012 vermoedelijk worden gehaald.

4,8 procent dividendrendement
Aegon kan hierdoor nu een interim-dividend uitbetalen van 0,10 euro per aandeel. Dat zal op 16 augustus gebeuren. Met dit voorschot krijgen aandeelhouders Aegon alvast in één keer wat het bedrijf vorig jaar in totaal als dividend uitkeerde. 
 

Zij mogen volgend jaar vermoedelijk rekenen op een slotdividend van tenminste nog een keer dit bedrag.

Beleggers zetten het aandeel vanmorgen door de meevallende cijfers flink hoger, maar met 20 cent per aandeel biedt Aegon ook de huidige koers van 4,20 euro nog altijd een aantrekkelijk (verwacht) dividendrendement van 4,8 procent.



Gerelateerde artikelen