VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 augustus 2012

Pharming houdt deur open naar zelfstandig voortbestaan

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Volgens bestuursvoorzitter De Vries is het zelfstandig voortbestaan van Pharming goed mogelijk. Succesvolle afronding van de studie naar de werkzaamheid van zijn belangrijkste medicijn Rhucin is dan wel noodzakelijk.

Eerder dit jaar zette Pharming zichzelf in de verkoop. Het bedrijf kondigde in juni aan zijn opties te onderzoeken. Daarbij werden een verkoop of fusie genoemd als mogelijkheden.

Als de Amerikaanse studie met succes wordt afgerond, krijgt Pharming een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van zijn Amerikaanse partner Santaurus. De studie ligt op koers en afronding is voorzien voor het eind van het derde kwartaal.

Anders
In dat geval verandert de situatie en wordt een zelfstandig voortbestaan weer een serieuze mogelijkheid. "Absoluut. Als je de resultaten hebt, wordt het een ander verhaal. Dan zal de strategische review door kunnen gaan, maar is een andere situatie ontstaan", zei De Vries maandag.

Pharming heeft de banken Nomura en Roth Capital ingehuurd als adviseurs. De laatste regelde onlangs een kredietfaciliteit van 10 miljoen euro met het Amerikaanse hedgefonds Kingsbrook en andere niet genoemde investeerders. Pharming kan voor maximaal 10 miljoen euro aan aandelen uitgeven.

Bijdrukken
Vorige week woensdag werd de uitgifte van de eerste ruim 15 miljoen stuks aangekondigd. In opvolgende persberichten groeide dit aantal tot bijna 46 miljoen. De investeerders kunnen vijftien handelsdagen tot 600 procent extra aandelen opvragen.

Volgens De Vries is dit een belangrijk signaal richting eventuele partners. "Het is natuurlijk toch heel fijn omdat je makkelijker praat als een potentiële partner of tegenpartij ziet dat je geld kan ophalen."

Bezuinigen
Ondertussen werkt de topman aan een inkrimping van het bedrijf. Bij een reorganisatie via het UWV verdwijnen minstens twintig van de circa zeventig nog resterende fte.

Ook halveert Pharming eind deze maand het eigen bestuur. Eerder deze zomer werd bekend dat chief medical officer Rienk Pijpstra eind augustus vertrekt. Begin deze maand kwam daar de aankondiging van het vertrek van financieel topman Karl Keegan per dezelfde datum bij.

Er zijn geen plannen om op zoek te gaan naar een opvolger voor Keegan. Zijn taken worden overgenomen door De Vries. "Voordat Keegan aan boord kwam, deed ik het ook", aldus de topman.


Gerelateerde artikelen

Pharming: gaat er dan eindelijk geoogst worden?
Pharming haalt weer geld op, ditmaal niet uit nood
Pharming haalt weer geld op, ditmaal niet uit nood
06-10-2016

Pharming hoopt door terugkoop van de distributierechten in de Verenigde Sta…

Lees verder

pharming
Pharming: te klein voor servet
Grote beloften en klein bier bij Pharmings stap naar China
01-07-2013

Pharming trekt naar China, het land van de grote beloften. Het deel van de …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}