VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Transporteur Dockwise denkt het slechtste achter de rug te hebben

De tweedekwartaalcijfers van Dockwise zijn niet om over naar huis te schrijven. De wereldmarktleider voor zwaar zeetransport blijft vertrouwen hebben in de toekomst.

Het zijn onstuimige tijden voor Dockwise. De markt zit nog altijd tegen en de overname van sectorgenoot Fairstar heeft nogal wat voeten in de aarde.

Inmiddels is Fairstar zo goed als binnengehengeld (99 procentbelang).

Omdat het om een vijandig overnameproces ging, heeft Dockwise pas laat de boeken van Fairstar in kunnen zien.

Afgezien van de voor Dockwise ongelukkige bestelling van een vijfde schip door Fairstar, heerst er onder beleggers wel enige opluchting dat er niet meer lijken uit de kast zijn gerold.

Vijfde schip
De onduidelijkheid over dat vijfde schip dat Fairstar heeft besteld en Dockwise liever niet heeft sleept nog wel voort. Naar verluidt is de bouw al begonnen.

Dockwise, dat geen middel schuwt in het vijandige overnameproces, heeft inmiddels KPMG, de accountant van Fairstar, op de korrel over de vraag waarom deze aankoopplicht niet uit de boeken bleek.

De zaak mag niet worden onderschat. De aankoopplicht bedraagt $110 miljoen, een megabedrag afgezet tegen de $137 miljoen die Dockwise voor het gehele eigen vermogen van Fairstar heeft betaald.

Dockwise bekijkt alle opties, waarbij ombouw tot een schip dat wel gewenst is het meest voor de hand ligt. Alleen dat al zal mogelijk de $100 miljoen dik overschrijden.

Opzegging van het contract kost al gauw $30 miljoen en dat is zonde van het geld. Mogelijk dat Dockwise nog wat via de juridische weg kan bereiken.

Cijfers tweede kwartaal
De prestaties van Dockwise in het tweede kwartaal liggen min of meer in lijn der verwachting van analisten en van het bedrijf zelf. Vergeleken met het eerste kwartaal daalde de omzet van $120 miljoen naar $97 miljoen en zakte het ebitda-resultaat van $39 miljoen naar $28 miljoen.

Dat impliceert een verdere afkalving van de operationele marge van 32 procent naar 29 procent en hangt grotendeels samen met een van 72 procent naar slechts 60 procent teruggelopen bezettingsgraad.

Onder aan de streep werd een verlies van $8 miljoen opgemaakt, tegen een plus van $9 miljoen in het eerste kwartaal.

Over de eerste jaarhelft is Dockwise dus nipt winstgevend, maar de tweede jaarhelft zal aanmerkelijk beter verlopen, zo verwacht het bedrijf.

Vooruitzichten
Waar in de eerste jaarhelft de winst nog is gedrukt door extra hoge rentelasten, zal daar in de tweede jaarhelft de volledige winstbijdrage van de nieuwe aanwinst tegenover staan.

Hiermee wordt ook de winstverwatering uit hoofde van de claimemissie ter financiering van Fairstar tenietgedaan. De combinatie kan bogen op een totaal orderboek van $810 miljoen.

Hiervan zal $217 nog dit jaar worden uitgevoerd, ruim het dubbele vergeleken met de tweede helft van vorig jaar.

Orders ter waarde van respectievelijk $287 miljoen $306 miljoen staan voor 2013 en de jaren daarna gepland.

Het orderboek bevat mede door Fairstar meer langetermijn opdrachten met hogere marges. Bovendien kan Dockwise door de overname de vlootbezetting verder optimaliseren wat de winstgevendheid ten goede zal komen.

Afgezien van de bijdrage van Fairstar verwacht Dockwise dit jaar een hogere ebitda dan de $134 miljoen over 2011 te behalen.

Daar komt Fairstar dan nog bij, wat analisten ramen op circa $17 miljoen ebitda. Wel wacht nog een last van $4 miljoen voor de herwaardering van het belang in Fairstar.

Vanaf 2013 moet het allemaal nog beter gaan en kan Dockwise ook profiteren van de tewaterlating van de Vanguard, het grootste transportschip ter wereld.




Gerelateerde artikelen