VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Cryo-Save behoorlijk geraakt door Zuid-Europese crisis

Door de relatief grote blootstelling aan de noodlijdende Zuid-Europese landen schrijft stamcelopslagbedrijf Cryo-Save rode cijfers en moet er flink in de kosten worden gesneden.

Cryo-Save is een revolutionair bedrijf. Het slaat stamcellen op uit navelstrengbloed van pasgeborenen. Deze stamcellen zouden later van pas kunnen komen bij de genezing van ziekten die zich op latere leeftijd openbaren.

Het concern heeft 222.000 stalen navelstrengbloed en navelstrengweefsel opgeslagen. Allemaal veelbelovend, al is het aantal praktische toepassingen nog beperkt.

Tegenslagen
Cryo-Save, sinds oktober 2009 genoteerd aan de Amsterdamse beurs, heeft de laatste tijd behoorlijk wat tegenslagen te overwinnen.

Vooral de grote afhankelijkheid van Zuid-Europa en dan met name Spanje en Italië begint steeds meer te wringen. In deze landen is opslag van stamcelmateriaal meer geaccepteerd.

Door de economische crisis kromp de totale Europese markt voor stamcelopslag in de eerste helft van 2012 met ruim tien procent.

Cryo-Save is ook actief in landen als India en Zuid-Afrika waar wel hogere opslagcijfers gerealiseerd, maar Europa beslaat 93 procent van de omzet.

Daarbovenop kwam nog een Italiaanse distributeur die zijn contract niet nakwam en feitelijk voor zichzelf begon, wat een grote impact had op de omzet en het resultaat van Cryo-Save.

Eerdere tegenslagen
Deze zomer had Cryo-Save al besloten de Franse markt de rug toe te keren, omdat het van de Franse autoriteiten geen toestemming kreeg stamcellen afkomstig uit navelstrengbloed te mogen afnemen, verwerken en op te slaan. Cryo-Save had hier al behoorlijk wat kosten gemaakt.

Eerder dit jaar staakte het bedrijf uit Zutphen de uitrol van Cryo-Lip, een methodiek waarmee stamcellen niet direct na de geboorte, maar bij volwassenen na een liposuctie opgeslagen konden worden.

Het stopzetten van de activiteiten in Frankrijk en van Cryo-Lip gaan gepaard met eenmalige lasten, waaronder kosten voor de beëindiging van contracten met medewerkers en leveranciers en een afboeking van ruim 1 miljoen euro op het pand in Frankrijk.

Verliesgevend
Door alle tegenvallers daalde de omzet over de eerste jaarhelft van 21,1 miljoen euro naar 19,0 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat sloeg om van een plus van 2,0 miljoen euro naar een min van 2,8 miljoen euro.

In dit cijfers zit een post van 2,0 miljoen aan eenmalige herstructureringskosten om de onrust in Zuid-Europa het hoofd te bieden.

Onderaan de streep rapporteert Cryo-Save een verlies van 3,2 miljoen euro (34 eurocent per aandeel), tegen nog een nettowinst van 1,3 miljoen euro vorig jaar om deze tijd.

CEO Arnoud van Tulder spreekt over een moeilijk eerste halfjaar 2012. De nu geïmplementeerde herstructurering en kostenbesparingsprogramma’s zullen echter vanaf de tweede jaarhelft vruchten gaan afwerpen.

Positief gestemd
Cryo-Save is er ondanks alle tegenslag van overtuigd het Europese marktleiderschap te kunnen behouden en door de genomen maatregelen zelfs sterker uit de strijd te komen.

De markt voor stamcelopslag blijft veelbelovend, omdat stamceltechnologie steeds meer gebruikt wordt bij onderzoek en feitelijke behandeling  van ziekten en celtherapie en regeneratieve geneeskunde.

Steeds meer klanten van Cryo-Save kiezen voor ook de gecombineerde service van opslag van zowel navelstrengweefsel als van stamcellen uit navelstrengbloed. Van de nieuwe klanten die er dit jaar bijkwamen opteerde al driekwart hiervoor, wat een extra inkomstenbron is.

Blijft riskant
Het halfjaarbericht maakt duidelijk dat een belegging in Cryo-Save risicovol is.

Stamcelopslag wordt wel steeds meer gemeengoed, maar het bedrijf blijft afhankelijk van politieke beslissingen en strenge toezichthouders.




Gerelateerde artikelen