VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak dendert al dit jaar door naar winstniveau van 2013

Het zat er al een beetje in, maar nu heeft Vopak het zelf keihard uitgesproken: het voor 2013 ten doel gestelde resultaat van 725-800 miljoen euro zal al dit jaar worden behaald.

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak groeit gestaag door.

De vraag naar opslagdiensten blijft op een gezond niveau, vooral vanwege grote onbalans in vraag en aanbod.
Vopak weet mijn zijn terminals op belangrijke strategische logistieke hubs daar volop van te profiteren.

2013 wordt 2012
Bij de eerste kwartaalcijfers zei topman Eelco Hoekstra al dat het niet was uitgesloten dat Vopak dit jaar een bedrijfsresultaat (ebitda) zal realiseren dat aan de onderkant van de range voor 2013 zou uitkomen.

Zonder nadere specificatie durft Hoekstra na het uitstekende halfjaarresultaat de winstprognose voor volgend jaar nu ook echt een jaartje naar voren te halen.

Hoek heeft dusdanig veel vertrouwen in de verdere groei van Vopak dat het meteen ook maar een ebitda-doel van 1 miljard euro voor 2016 in de markt zet.

Deze doelstelling voor 2016 betekent een jaarlijkse gemiddelde groei van iets meer dan 9 procent (gemeten vanaf 2011).

Halfjaarcijfers boven verwachting
De halfjaarcijfers van Vopak zijn boven verwachting. Een hele prestatie, omdat analisten geen malse ramingen hadden staan.

Op een met 16 procent gestegen omzet van 648,1 miljoen euro, 12 procent autonoom, boekt Vopak een ebitda van 377,7 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld op een ebitda van 365 miljoen euro gerekend.

Onderaan de streep staat een nettowinst van 169,5 miljoen euro (1,33 per aandeel), wat een stijging van 37 procent impliceert.

De prestatie is vooral goed omdat deze behaald is terwijl de bezettingsgraad van de opslagfaciliteiten verder is teruggelopen afgelopen tijd.

Minder goed gevulde chemieterminals en een lagere opslagvraag naar ruwe olie en gasolie in Rotterdam zijn de oorzaak van deze teruggang. Vooral de vraag naar chemicaliën uit de automotive- en bouwsector is gedaald.

De vraag naar opslag van chemicaliën was stabiel in Azië, bemoedigend in Noord-Amerika en wisselend in Europa.
De opslag en overslag voor biobrandstoffen is wat aan de betere hand, maar Hoekstra spreekt over onvoorspelbare productstromen.

Nieuwe capaciteit
Het afgelopen jaar heeft Vopak in totaal 1,4 miljoen kubieke meter opslagcapaciteit toegevoegd tot een totaal van 29,2 miljoen kubieke meter.

Verdere expansie ligt in het verschiet, want eind 2014 dient dit te zijn aangegroeid tot 34,5 miljoen kubieke meter. Dat impliceert een uitbreiding van liefst 24 procent gemeten vanaf eind 2011.

Analisten denken dat met deze expansie de ebitda-doelstelling voor 2016 een realistische is. Het is aan Vopak om ook die 1 miljard wederom een jaartje eerder te volbrengen. Daar zal het jubileumfeest zeker niet minder om worden.

Het aandeel maakte sinds november 2008 een fantastische rit van 475 procent.

Keerzijde is dat hierdoor het verwachte dividendrendement beperkt blijft tot een procent of twee.




Gerelateerde artikelen