VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman Van Lanschot toucheert forse welkomstbonus

De welkomstbonus voor bestuurders leek op zijn retour. Maar niet bij Van Lanschot Bankiers waar de nieuwe bestuursvoorzitter driekwart miljoen euro in contanten ontvangt als ‘golden hello'.

Dat blijkt uit stukken die Van Lanschot beschikbaar heeft gesteld in aanloop naar de bijeenkomst waarin de aanstelling van de nieuwe topman, Karl Guha, door beleggers moet worden bekrachtigd.

Guha komt over van de Italiaanse bank Unicredit. Hij ontvangt de 750.000 euro tekengeld volgens Van Lanschot ter compensatie van rechten die hij daar heeft opgebouwd maar nu vervallen.

Woning in Milaan
Ook neemt Van Lanschot de huur van de huidige woning van Guha in Milaan voor haar rekening. Het gaat hier om een eenmalige vergoeding van bijna 60.000 euro. De extra's komen boven op de reguliere arbeidsvoorwaarden zoals korting op bankproducten, auto met chauffeur en een jaarlijkse onkostenvergoeding.

De golden hello van 750.000 die Guha ontvangt is precies één jaarsalaris. Daarmee krijgt de nieuwe topman een aanmerkelijk hoger basissalaris dan zijn voorganger Floris Deckers, die 650.000 euro ‘vast' ontving. Daar staat tegenover dat Guha een minder hoge bonus kan behalen. 

De vergoedingen aan Guha zorgen ervoor dat Van Lanschot zijn bestaande beloningsbeleid moet omgooien. Naar eigen zeggen wordt daarmee tegemoet gekomen aan "de in de samenleving geuite wens om de hoogte van de variabele beloning van bestuurders in te perken."

De mogelijk te incasseren bonus voor bestuurders bij de bank gaat omlaag, maar het vaste salaris omhoog. Ook kiest Van Lanschot juist meer voor de korte termijn. Zo wordt een deel van de (voorwaardelijke) bonus uitgekeerd in contanten.

Streppel
Hoe hoog de bonus zal uitpakken voor Guha wordt jaarlijks achteraf bepaald door de commissarissen van Van Lanschot die deel uitmaken van de remuneratiecommissie. Opvallende naam onder het kwartet commissarissen in deze commissie is die van Jos Streppel. 

Streppel is in Nederland. Later dit jaar brengt de commissie Streppel een rapport naar buiten met een nieuwe rapportage over de naleving van de Nederlandse corporate governance code door ondernemingen.

Tegen de tijdgeest
De welkomstbonus voor de beoogd topman van Van Lanschot gaat dwars tegen de tijdgeest in. Zo werd dat Deutsche Bank stappen heeft gezet om de ‘golden hello's' te beëindigen.

Karl Guha werkte de afgelopen vier jaar bij Unicredit als chief risk officer. Hij zat ook in de raad van bestuur bij de bank. Daarvoor was hij negentien jaar in dienst bij ABN Amro. Daar rapporteerde hij onder meer aan financieel topman Tom de Swaan, nu commissaris bij Van Lanschot.

Guha moet de opvolger worden van Floris Deckers. Van Lanschot staat voor een forse bezuinigingsslag, waardoor het werknemersbestand met vijftien procent moet dalen. Deckers zag zichzelf niet als de meest geschikte man om die operatie te leiden.

Op 27 september moet de benoeming van Guha officieel worden bekrachtigd tijdens een vergadering van aandeelhouders. De benoeming van de nieuwe topman wordt niet aan aandeelhouders voorgelegd, het gewijzigde beloningsbeleid bij Van Lanschot wel.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen