VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tijd is geld in stroperig overnameproces rond TNT Express

Weer uitstel van de overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS. De Europese Commissie heeft meer tijd nodig. Dat zou UPS wel eens extra kunnen voelen.

De overname van TNT Express door UPS begint een pijnlijk lang verhaal te worden. Niet alleen voor TNT Express, maar ook zeker voor grootaandeelhouder PostNL die het geld hard nodig heeft.

Uitstel op uitstel
Aanvankelijk zou de deal in het derde kwartaal van dit jaar worden afgerond, maar dit is nu al voor de tweede keer uitgesteld.

De Europese Commissie (EC) blijkt opnieuw meer tijd nodig te hebben om de gevolgen voor de nieuwe marktverdeling in het Europese pakjesland te beoordelen.

De nieuwe vertraging heeft tot gevolg dat TNT Express en UPS er nu van uit gaan dat de overname pas op zijn vroegst begin 2013 kan worden afgerond.

Biedingsperiode verlengd
UPS voelde zich al genoodzaakt de biedingsperiode te verlengen van 31 augustus tot 9 november 2012 en dit is nu ook officieel.

Een van de condities om het bod door te zetten is dat er duidelijkheid moet zijn over de mededingingssituatie.

Mocht dit niet komen binnen de nieuwe biedingsperiode, dan zal UPS bij de Nederlandse AFM opnieuw toestemming moeten vragen om de biedingsperiode te verlengen.

UPS blijft gecommitteerd
UPS en TNT Express melden opnieuw dat beide partijen gecommitteerd blijven aan het bod, alle tegenslagen ten spijt.

Als er al twijfel zou zijn over de commitment dan zal dat toch vooral over de bieder UPS gaan. De Amerikanen zullen door de EC waarschijnlijk verplicht worden meer onderdelen te verkopen dan ze lief is.

Ongetwijfeld gaat de gedwongen verkoop van onderdelen ten koste van synergievoordelen die bij de bieding waren ingecalculeerd.

Want dat het bod van 5,16 miljard euro mede gestoeld is op synergievoordelen wordt door beide partijen niet ontkend.

UPS rekende na vier jaar samenzijn op 400-550 miljoen euro aan jaarlijkse kostensynergieën. Daar moet over die periode dan wel nog circa 1 miljard euro aan integratiekosten voor worden gemaakt.

Bovendien heeft TNT Express aangegeven dat het bod van 9,50 euro per aandeel hoger is dan de waarde die het bedrijf zelfstandig zou kunnen creëren.

Markt verzwakt
Feit is ook dat de mondiale markt voor pakjesbezorging er niet beter op wordt. UPS heeft eind juli een winstwaarschuwing de deur uit gedaan. Daar is deze week een winstalarm van FedEx over heen gekomen.

Naarmate de overname verder wordt uitgesteld neemt de onzekerheid ook toe.

Op basis van de bevindingen van de EC is UPS gerechtigd de deal af te ketsen. Daar hangt dan sowieso wel een boete van 200 miljoen dollar aan vast.

De kans lijkt groot dat de deal doorgaat, omdat UPS ook goede mogelijkheden ziet in de combinatie van netwerken buiten Europa als Azië en Latijns-Amerika.

Dat de Amerikanen het spel destijds wat harder hadden moeten spelen en wellicht ook met een lagere prijs weg hadden kunnen komen zal ze niet lekker zitten.




Gerelateerde artikelen