VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Meer passagiers biedt Air France-KLM te weinig soelaas

Hoewel de luchtvaartorganisatie IATA voor de komende jaren een verdubbeling ziet van de passagiersaantallen, blijft het kommer en kwel in de sector. Air France-KLM loopt voorop in de misère.

Iedere maand publiceert Air France-KLM en vrijwel altijd valt een groei in het passagiersvervoer te noteren.

Op het eerste gezicht een gunstige ontwikkeling, maar als de volledige cijferpublicaties aan de beurt zijn vliegen de
honderden miljoenen euro's verlies in het rond.

De concurrentie, vooral op het Europese continent, is simpelweg te sterk om alle kosten, vooral personeelskosten en kerosine, afdoende door te berekenen in de ticketprijzen.

Zoals bekend is Air France-KLM druk bezig kosten te besparen om het concern uit de rode cijfers te krijgen.

Vervoer augustus
Over de maand augustus schroefde Air France-KLM het passagiersvervoer met 0,6 procent op. De capaciteitsuitbreiding hield hiermee gelijke tred, waardoor de bezettingsgraad van de vliegtuigen vrijwel stabiel bleef op 85,7 procent.

Aan de bezettingsgraad per regio valt goed af te lezen dat de grootste concurrentie voor de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij in Europa is.

Op de Europese routes ‘medium haul' bedraagt de bezettingsgraad 78,7 procent tegen 88,8 procent in het Amerikaanse netwerk.

Positief is dat de opbrengsten per beschikbare stoel-kilometer in constante valuta verder is gestegen. Hier zijn de eerste effecten zichtbaar van het efficiencyprogramma Transform 2015, dat zich vooral richt op het weer quitte laten draaien van de kortere vluchten.

Bij de halfjaarcijfers wist Air France-KLM het operationele verlies bij het passagiersvervoer met 100 miljoen euro terug te brengen tot een min van 47 miljoen euro.

Vracht zakt verder weg
Beroerd gaat het nog altijd in het conjunctuurgevoelige vrachtvervoer. De afgelopen maand was hier sprake van een krimp van liefst 7,8 procent.

Bij de halfjaarcijfers moest Air France-KLM hier een operationeel verlies rapporteren van 62 miljoen euro, fors meer dan de 14 miljoen verlies het jaar ervoor. Met deze vervoercijfers zal het niet beter gaan.

Niet alleen
Air France/KLM staat niet alleen. Ook de andere grote Europese carriers voelen zich genoodzaakt flink het mes in de organisatie te zetten.

Het Duitse Lufthansa snoeit flink in het personeelsbestand en wordt momenteel geconfronteerd met flinke stakingen omdat het de looneisen van het personeel niet wil inwilligen.

Air France-KLM heeft het nog zwaarder omdat de loonkosten een stuk hoger liggen dan bij de Duitsers en de financiële positie zwakker is.

Sinds begin 2011 heeft de koers van Air France-KLM ruim 70 procent ingeleverd, tegen een koersverlies van iets minder dan 40 procent voor Lufthansa en circa 47 procent daling voor IAG (British Airways).

Fransen zijn boosdoener
Feit is wel dat het Franse deel van Air France-KLM voor de grootste verliezen zorgt.
Air France-KLM leed vorig jaar een nettoverlies van 809 miljoen euro, waarbij Air France op zowel de korte als de intercontinentale routes rode cijfers schreef.

KLM boekte dan ook wel een klein verlies op de Europese routes, maar realiseerde intercontinentaal een fraaie plus van 370 miljoen euro.

Niettemin moet ook KLM flink bezuinigen en zijn momenteel gesprekken met vakbonden gaande.

LEES MEER:

25 mei 2012

4 mei 2012

 26 januari 2012

13 januari 2012

18 oktober 2011

29 juli 2011

7 juli 2011

19 mei 2011

15 februari 2011




Gerelateerde artikelen