VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zwakke balans KPN maakt dividend komende jaren onzeker

Het huishoudboekje van KPN heeft er wel eens beter uit gezien dan momenteel het geval is. Het telecomconcern blijft herhalen veel meer waard te zijn dan beleggers denken, ook tijdens de vergadering met aandeelhouders woensdag.

Een historisch hoge zestig procent van het aandelenkapitaal was aanwezig op een speciale vergadering van KPN waar Eric Hageman aangesteld werd tot financieel directeur.

Het ging echter vooral over het paniekvoetbal dat KPN speelde na het bod van het Mexicaanse América Móvil, de mislukte verkoop van de Duitse en Belgische activiteiten en de zwakke balans van het concern.

"We hebben niet kunnen aantonen dat KPN meer waard is dan acht euro", aldus president commissaris Jos Streppel.

Drie weken na het bod de Mexicanen van begin mei gooide KPN de snel groeiende Duitse activiteiten in de uitverkoop om "superieure waarde" te ontsluiten. Maar niemand bleek die waarde te kunnen betalen.

Onderschat
In de speciale vergadering bleek dat KPN sterk heeft onderschat dat banken en kredietmarkten op slot zitten waardoor kopers de financiering niet rond konden krijgen.

Toch blijft KPN bij het standpunt dat América Móvil met het 28 procentbelang een dikke vinger in de pap heeft en hier geen controlepremie voor heeft betaald.

"Wij denken dat beleggers de waarde van KPN momenteel onderschatten", aldus Streppel. De koers schommelt rond 6,50 momenteel ver onder het partieel bod van 8 euro.

Van vijand naar vriend
Topman Eelco Blok lijkt de nieuwe Mexicaanse aandeelhouder snel geaccepteerd te hebben. Bij aanvang was het bod te laag, "ongevraagd" en "opportunistisch". KPN adviseerde beleggers hun aandelen niet aan de Mexicanen te verkopen.

Nu KPN voor een voldongen feit staat is alles anders. "Je kan niemand kwalijk nemen dat hij goedkoop een stuk van KPN wil kopen". Daarbij noemt Streppel América Móvil een "betrouwbare partner met goede ideeën".

KPN is momenteel in gesprek over voordelen die met de Mexicaanse telecomgigant te behalen zijn. Topman Eelco Blok wijst hier bijvoorbeeld op de gezamenlijke inkoop van mobieltjes en de afhandeling van intercontinentale telefoontjes.
Blok kon deze voordelen nog niet kwantificeren.

Het telecomconcern laat weten dat América Móvil geen poging heeft genomen om een afgevaardigde in het toezichthoudend college te parachuteren. De Oostenrijkse pers speculeert er op dat de Mexicanen hier wel naar streven bij Telecom Austria, waar América Móvil ook een belang in heeft.

Zwakke balans
Het huishoudboekje van KPN heeft er wel eens netter uit gezien. De verkoop van het Belgische Base zou verlichting moeten brengen, maar ook deze verkooppoging werd gestaakt. Ook hier waren banken terughoudend met het verschaffen van krediet waardoor geïnteresseerden niet diep in de buidel konden tasten.

"Als wij tegen deze lage prijzen zouden verkopen zou dit onze schuldenratio's zelfs verslechteren", aldus Streppel.
Met de opbrengst zou weliswaar meteen schuld afgelost kunnen worden, maar KPN zou hierdoor in de komende jaren een stuk winst kwijt raken.

De netto schuld bedrijfswinst ratio, een veel bepaalde maatstaf om de vermogenspositie van een bedrijf te bepalen, zou hierdoor bij verkoop de komende jaren achteruit kunnen hollen.

En dat is het laatste wat KPN kan gebruiken. In de tweede helft van het jaar schoot de netto schuld bedrijfsratio met 2,6 door de door KPN zelf gestelde grens van 2,5. Credit rating agencies dreigen met het verlagen van de kredietwaardigheid van het telecomconcern.

KPN blijft nauwelijks binnen financiële raamwerk
(volgens gemiddelde analistenverwachting)
 2012 2013  20142015 
Bedrijfsresultaat (mrd €) 4,74,6  4,6 4,5
Netto schuld (mrd €) 12,1 11,6 11,311,1 
Solvabiliteitratio 2,6 2,5 2,4 2,5

Hoewel de onderneming versneld in de kosten snijdt, het dividend halveerde en recent zendmasten verkocht is de vraag of dit genoeg is. De inkomsten staan onder druk en KPN moet de komende jaren grote investeringen doen.

Zo is er in het najaar een spectrumveiling in Nederland en zal KPN in 2014 het belang in glasvezelkabellegger volledig consolideren.

Het deed beleggers afvragen of KPN zelfs het verlaagde dividend van 0,35 euro de komende jaren intact kan houden. "Ieder jaar wordt het dividend weer opnieuw bekeken dus daar kan ik nu niets over zeggen", aldus Blok ter vergadering.

Geen Mexicaanse kapitaalinjectie
Niets is fijner dan een kapitaalkrachtige aandeelhouder als je krap bij kas zit. En laat de nieuwe aandeelhouder nou meermaals hebben gezegd dat zij diepe zakken hebben en graag willen investeren in Europese teleombedrijven.

Toch rekent Streppel niet op een Mexicaanse injectie. América Móvil heeft nu ruim 28 procent van de aandelen en bij 30 procent moet het concern een verplicht bod doen op alle aandelen.

De Mexicanen hebben duidelijk aangegeven dat zij geen interesse hebben om 100 procent aandeelhouder te worden.

"En eigenlijk willen we dat ook niet, KPN zal zelf de uitdagingen het hoofd moeten bieden", aldus Streppel.




Gerelateerde artikelen