VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Weg vrij voor overname Heineken na akkoord met Thaise plaaggeest

De overnamestrijd van Heineken in Azië leek naar een climax te bewegen, maar gaat nu uit als een nachtkaars. Het lijkt zo goed als zeker dat Heineken het restant van de aandelen Asia Pacific Breweries (APB) in handen krijgt.

Heineken en zijn Thaise plaaggeest ThaiBev maakten dinsdagavond bekend dat ze een deal hebben gesloten.

De Thai stemmen tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Fraser and Neave (F&N), de Singaporese eigenaar van een groot pakket aandelen APB, voor de verkoop aan Heineken.

In ruil daarvoor zegt de Nederlandse brouwer toe geen tegenbod te doen op F&N dat ThaiBev wil overnemen.

Onzekerheid
Het bod van 53 Singaporese dollar op de aandelen APB, kreeg eerder al de zegen van het bestuur van F&N. Alleen de aandeelhouders moeten nog akkoord gaan.

Omdat ThaiBev sinds kort een belang van meer dan 30 procent heeft in F&N was het onzeker geworden of die goedkeuring er wel zou komen. Bij een lage opkomst tijdens de bava had ThaiBev de verkoop kunnen blokkeren.
 
“Je haalt hiermee een groot stuk onzekerheid uit de markt. Het is nog geen done deal, maar wel een hele grote stap dichterbij”, aldus een woordvoerder van Heineken.

De cijfers 
Als de overname van het pakket een feit is, bezit Heineken 86,5 procent van APB. De Nederlandse brouwer heeft de buit dan dus nog niet helemaal binnen. Maar Heineken zal hierna een verplicht bod doen op de nog uitstaande aandelen.
 

Daarvan zit 8,6 procent bij The Kindest Place, een investeringsfonds dat wordt gecontroleerd door een schoonzoon van ThaiBev-grootaandeelhouder en miljardair Charoen Sirividhanabhakdi.

De rest is vrij verhandelbaar. De woordvoerder zei dat Heineken en ThaiBev geen afspraken hebben gemaakt over het aanmelden van die 8,6 procent.

Over de streep
Heineken zal bij het bod aangeven dat het de intentie heeft het aandeel APB van de beurs te halen. Dit moet weifelende aandeelhouders over de streep trekken. Als het belang van Heineken boven de 90 procent komt, start een soort uitrookprocedure en worden de nog resterende aandelen automatisch aangemeld.
 
Dat een eind komt aan de overnamestrijd is goed nieuws voor Heineken. Het bod was al een keer verhoogd om de directie van F&N over de streep te trekken.

Het vooruitzicht van een nieuwe verhoging, of zelfs een bod op heel F&N, zette de koers van het Heineken-aandeel de afgelopen dagen onder druk.
 
Op de Amsterdamse beurs werd de deal positief ontvangen. Het aandeel Heineken stond in een eerste reactie woensdagochtend circa 6 procent hoger.




Gerelateerde artikelen