VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 oktober 2012

Brusselse bezwaren maken TNT Express minder aantrekkelijke prooi

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Volgens zakenkrant Financial Times eist Brussel dat UPS direct na de overname van TNT Express activiteiten verkoopt omdat het anders een te grote speler wordt. Het maakt de deal voor de Amerikanen een stuk minder aantrekkelijk.

Het bod van UPS op TNT Express in februari kende twee winnaars. De murw geslagen koersen van TNT Express en PostNL veerden in een dag met respectievelijk 60 en 50 procent op.

PostNL heeft een belang van een kleine 30 procent in de pakketjesbezorger. 

Ruim een half jaar later is er weinig van deze winst over. Vandaag meldt de doorgaans goed ingevoerde krant Financial Times dat de Europese Commissie (EC) volgens anonieme bronnen de overname zal blokkeren.

De Amerikanen moeten concessies doen wil Brussel de overname goedkeuren. 

Volgens de krant zal de EC de kritiek volgende week in een zogenaamde ´verklaring van bezwaren´ presenteren.
Kernkritiekpunt is dat UPS na de overname een te grote speler zal worden in de al zeer geconcentreerde wereld van pakketjesbezorging in Europa.

De EC is vooral bang voor concurrentieproblemen in de Zuid-Europese landen. Consequentie is dat dat UPS onderdelen van TNT Express zal moeten afstoten. 

Toen Brussel in juli het onderzoek startte zagen TNT Express en UPS goedkeuring als een formaliteit. Beleggers in TNT Express en PostNL hadden toch bedenkingen en gooiden, onder meer nadat Brussel herhaaldelijk om uitstel vroeg om de deal te beoordelen, hun aandelen in de verkoop.

Koersverloop van TNT Express en PostNL sinds het bod van UPS
 


Dat al geanticipeerd werd op slecht nieuws uit Brussel, blijkt ook wel uit de koersreactie op het bericht van de zakenkrant. TNT Express staat rond het middag uur met 0,36 procent fractioneel lager. PostNL stijgt zelfs iets.

De Financial Times laat optekenen dat UPS en TNT Express “in dialoog blijven met de Commissie” en er “vertrouwen in hebben goedkeuring te krijgen”.

Dealbreaker, of niet
Hamvraag voor beleggers is in hoeverre UPS rekening heeft gehouden met door Brussel opgelegde verkopen. De Amerikanen konden het bod van 5,2 miljard euro verantwoorden omdat zij bij de samenvoeging van activiteiten diep in de kosten konden snijden. Onder de vleugels van UPS zou TNT Express een stuk winstgevender worden.

Maar nu UPS gedwongen activiteiten moet verkopen zullen deze zogenaamde synergiën een stuk magerder zijn. Daar komt bij dat de markt in Zuid-Europa verre van ideaal is om vette verkoopopbrengsten te realiseren.

Mochten de offers voor UPS groot zijn, lijkt het niet ondenkbaar dat de Amerikanen een ingang zullen proberen te vinden om een korting op de laatste biedprijs van 9,50 euro te bedingen. 


Hoewel dit hoogst zelden voorkomt, zou de markt dit niet verrassen: het aandeel TNT Express  schommelt momenteel  op ruim 15 procent onder het bod van 9,5 euro per aandeel.

PostNL harder geraakt
Opvallend is dat onzekerheden rond de overname van TNT Express PostNL harder raken dan de overnameprooi zelf. Inmiddels ligt de koers van PostNL met ongeveer 2,75 ruim onder de koers een dag voor het bod van TNT Express (2,90 euro) in februari dit jaar.

Met reorganisatieproblemen, nauwelijks buffers en een gapend gat in het pensioenfonds lijkt PostNL de Amerikaanse cheque van UPS harder nodig te hebben dan TNT Express.


Gerelateerde artikelen

‘Cruciaal kwartaalcijferseizoen’ aan Damrak goed begonnen
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
05-10-2015

Sinds TNT Express werd afgesplitst van PostNL en het een overnameprooi werd…

Lees verder

TNT overname PostNL
TNT Express wil bestuurders meer gratis aandelen geven
24-02-2015

TNT Express sleutelt voor de derde keer in vier jaar aan het beloningsbelei…

Lees verder

TNT beloning pakketbezorging
TNT Express spreekt ruime kaspositie aan voor forse (inhaal)investeringen
17-02-2015

Hogere investeringen moeten TNT Express weer op de kaart zetten. Maar volge…

Lees verder

TNT pakketbezorging

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}