VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Core Labs verliest reputatie van groeiaandeel

Nog geen vijf maanden beursgenoteerd en nu al een winstwaarschuwing. Het overkomt Core Labs, dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. Na jaren van koerswinst op de Amerikaanse beurs, zit de Nederlandse belegger met de gebakken peren.  

Wat is dat toch met die beursnieuwelingen. Na het drama bij Douwe Egberts heeft ook de geschonken champagne bij Core Laboratories al snel een nare bijsmaak.

De koers stortte na de winstwaarschuwing met een ruim 22 procent als een plumpudding in elkaar. Een flinke aderlating, zeker omdat de omzet en winst in het derde kwartaal naar verwachting maximaal 10 procent lager liggen dan verwacht.

Wat is de belangrijkste reden voor het grote verschil in val tussen de koers van het aandeel en de winst voor het bedrijf?

Succesverhaal
‘Core Labs’ maakte met de nodige bravoure op 16 mei 2012 zijn opwachting aan het Damrak. Het betrof een tweede notering, want het bedrijf staat al sinds 1998 genoteerd aan de New York Stok Exchange.

Daar was het bedrijf een groot succesverhaal. De omzet en winst groeide al jaren met dubbele cijfers.

Dat bleef beleggers niet onopgemerkt. De beurswaarde is sinds 1998 bijna tien keer over de kop gegaan van 636 miljoen dollar tot over de 6 miljard dollar, vergelijkbaar aan de marktkapitalisatie van een bedrijf als Fugro. 

Bij de introductie op het Damrak liet financieel Directeur Richard Bergmark optekenen dat de rek er nog niet uit was. “Onze markt groeit de komende jaren sterk, in het afgelopen jaar met ongeveer 10 procent ondanks de crisis. Wij groeien 2 tot 3 procent sneller dan de markt”.

Natuurlijk zijn beleggers bereid grif te betalen voor zo’n bedrijf. Tot dat de groeimachine hapert. 

Profiteren van schaarste
De positieve vooruitzichten van Core Labs hangen nauw samen met de mondiale schaarste aan olie en gas. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf beschikt namelijk over technieken om bestaande energievelden verder uit te nutten.
De laatste jaren lift het volop mee op de hausse aan nieuwe boorprojecten naar schaliegas en schalieolie.

Core Labs beschikt naar eigen zeggen over veilige technieken om aardgas te winnen uit diep gelegen steenlagen (schalie)

Lagere verwachtingen
Maar nu lijkt Core Labse een beetje slachtoffer te zijn geworden van zijn eigen succes. Door een Amerikaans overschot aan olie- en schaliegas staat de gasprijs onder druk en investeert de industrie sinds kort beduidend minder in bestaande velden.

De omzetverwachting van 250-260 miljoen dollar is aangepast naar 240-245 miljoen dollar. Voor de winst per aandeel staat nu op 1,09-1,13 dollar, tegen een eerdere range van 1,17-1,25 dollar.

Voor het vierde kwartaal wordt een activiteitenniveau vergelijkbaar aan het derde kwartaal, wat dan ook in ongeveer tot dezelfde omzet en winstniveaus als in het derde kwartaal zal leiden

Dubbele klap
De lagere verwachting vertaalt zich direct in een lagere waardering voor het aandeel. Waar beleggers op maandag, de dag voor de winstwaarschuwing, nog ruim 27 keer de winst voor een aandeel betaalden, is dit aantal nu gedaald tot ongeveer 22 keer de winst.

Aangezien de verwachte winst ook nog eens lager ligt dan maandag werd verwacht incasseren beleggers een dubbele klap, die bij elkaar dus een dikke 22 procent is.

Een kink in de groeikabel bij bedrijven die gouden bergen beloven is vaak desastreus voor de waardering van deze bedrijven.

Nog steeds forse waardering
Sinds de beursintroductie in Nederland heeft de beurskoers al circa 30 procent ingeleverd.

Maar ook op de huidige koers van omgerekend circa 100 dollar wordt nog altijd dik 22 keer de verwachte winst over 2012 betaald.

Dit lijkt nog altijd aan de stevige kant. Voor branchegenoten als Schlumberger en Halliburton wordt momenteel ongeveer respectievelijk 18 en 10 keer de winst betaald. Nieuwe tegenvallers kunnen beleggers in Core Labs zich niet permitteren.

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen