VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders Qurius komen er bekaaid af

Het klonk nog redelijk in juli: Qurius wordt voor 18,5 miljoen euro overgenomen door haar Franse partner Prodware. Maar ook toen al zou er slechts 7 miljoen euro overblijven voor aandeelhouders, 0,05 euro per aandeel.

Beleggers houden er  nu waarschijnlijk minder dan een cent per aandeel aan over, uit te keren in aandelen Prodware.

De Fransen nemen namelijk een flinke schuldenlast over en een groot deel van de overnamesom blijft noodgedwongen in de onderneming.

Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA) van 4 oktober werd pijnlijk duidelijk dat Qurius in acute financiële problemen zit door de eerder dit jaar gemelde tegenvallers bij vooral de Duitse dochteronderneming van het bedrijf, die inmiddels al in handen van Prodware is.

Vermoedelijk heeft Prodware dat gezien, en daar ook ongenadig gebruik van gemaakt door haar bod fors te verlagen.

Na een aanvankelijke weigering  om op het sterk verlaagde bod van de Fransen in te gaan omdat het voor de aandeelhouders veel te mager was, is Qurius nu toch overstag.

Er blijft iets meer dan 1 miljoen euro over voor de aandeelhouders, nog minder dan de 1,5 miljoen die na het vorige als te mager bestempelde bod zou overblijven. Qurius staat duidelijk met  de rug tegen de muur.

Het akkoord
De deal is nu als volgt: Prodware neemt de volledige schuld over die Qurius heeft uitstaan bij NIBC (9,5 miljoen euro) en betaalt daarnaast nog een bedrag van 2,4 miljoen euro in aandelen voor het IT-bedrijf uit Zaltbommel.

Qurius draagt de 3,5 miljoen euro aan aandelen Prodware die het al ontving bij de overdracht van de activiteiten in Duitsland en Groot-Brittannië over aan de Nederlandse vestiging, zodat daarmee het werkkapitaal kan worden versterkt.

Uiteindelijk zullen er ongeveer 280.000 aandelen Prodware in Qurius overblijven, waarna de onderneming zal worden ontmanteld. Dit proces gaat vermoedelijk ruim een miljoen euro kosten, waarna er nog voor een miljoen te verdelen valt. Dat is minder dan een cent per aandeel Qurius.

Hoogst haalbare
Aandeelhouders komen er dus bekaaid af, maar volgens het bestuur van Qurius is deze deal voor hen het hoogst haalbare. Er zijn onderhandelingen geweest met andere partijen, ook nog na het weigeren in te gaan op het eerste voorstel, maar daar is geen beter bod uitgekomen.

De enige verbetering van deze overeenkomst is dat er nu geen bedragen achteraf meer kunnen worden verhaald op Qurius NV, waardoor de restsom nog zou kunnen worden verlaagd.

Winnaars
Aandeelhouders hebben het nakijken, maar er zijn ook winnaars in dit verhaal: NIBC krijgt al haar centen terug, Prodware wordt door deze voordelige overname uit (bijna-)faillissement voor een prikkie de grootste Europese Microsoft Dynamics-partner.

Klanten en werknemers van Qurius hebben ook reden tot tevredenheid: de continuïteit is gewaarborgd en een groot deel van de banen blijft vermoedelijk behouden. Prodware heeft gezegd dat het de strategie van het bedrijf zal voortzetten.

Er volgt nog een laatste BAVA, maar daar zullen beleggers alleen nog kunnen stemmen over de liquidatie van de onderneming, waarna de slotuitkering in aandelen Prodware kan volgen.

Vele duizenden aandelen Qurius zullen nodig zijn om één aandeel Prodware te verkrijgen, want Prodware noteert nu 8,50 euro, een plus van ruim 3 procent. De één zijn dood is de andere aandeelhouder zijn brood.
Gerelateerde artikelen