VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 oktober 2012

Hoeveel waarde hecht TomTom aan zelfstandigheid?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het is weer raak met TomTom. De koers maakt een sprint op speculatie dat het navigatiebedrijf, met steun van Apple, van de beurs zou kunnen gaan.

SNS Securities schetste het scenario maandag.

Volgens analist Martijn den Drijver zou Apple het kaartenbestand van het bedrijf kunnen kopen voor ongeveer 1 miljard euro. Dit geld zouden de oprichters kunnen gebruiken om de onderneming van de beurs te halen.

Eerder dit jaar zeiden bronnen uit de financiële wereld tegen Management Team dat binnen TomTom wordt nagedacht over een beursexit.

De oprichters, goed voor bijna 50 procent van de aandelen en investeringsfonds Cyrte en Janivo, zouden dan samen een bod doen en het bedrijf van de beurs halen.

Overeenkomst
De overeenkomst tussen de twee scenario's is de uitkomst. TomTom komt daarin weer onder leiding en controle van de oprichters en kan zelfstandig zijn eigen koers uitstippelen als softwarebedrijf.

De drijvende kracht hierachter is uiteindelijk de wens van het management, de oprichters, om weer baas in eigen huis te zijn.

De notering aan het Damrak heeft het bedrijf geholpen om de overname van TeleAtlas te kunnen doen. Maar inmiddels zijn er geen duidelijke voordelen meer. De beursnotering is een last geworden.

Denk aan de verplichte regelmatige rapportages en het onderhouden van contacten met (potentiële) investeerders.

Bestuursvoorzitter en oprichter laat ook niet na om dat aan de buitenwereld duidelijk te maken. "We zitten midden in een transitie en soms denk je 'laat me met rust en geef me tijd om onze business te hervormen'", zei Goddijn dit voorjaar tegen persbureau Dow Jones, om wel toe te voegen dat de notering het bedrijf ook niet beperkt.

Zelfstandigheid
Grote vraag is dus hoe sterk de wens naar rust en onafhankelijkheid van het management is? Groot genoeg om een centraal onderdeel van het bedrijf, de kaarten, van de hand te doen? Of om andere grootaandeelhouders in de vorm van de twee investeringsfondsen in huis te halen?

Opvallend is hoe dan ook dat TomTom ook nu, net als dit voorjaar, weer nalaat te ontkennen dat een beursexit een optie is. Volgens het Financieele Dagblad heeft het bedrijf, dat in zijn gesloten periode zit, tegen analist Den Drijver zelfs gezegd het een interessant scenario te vinden.

Dit in tegenstelling tot berichtgeving in 2011 dat het bedrijf de kaartactiviteiten in de verkoop zou hebben gezet. Deze werden vrijwel direct van tafel geveegd.

Beleggers laten zich in ieder geval steeds weer inspireren. Het aandeel TomTom noteert dinsdagochtend ruim 10 procent hoger dan het slot van vrijdag, voordat SNS met zijn rapport naar buiten kwam.


Gerelateerde artikelen

Krimp consumententak vertroebelt zicht op winstmarges TomTom
Krimp consumententak vertroebelt zicht op winstmarges TomTom
17-04-2018

Bij technologiebedrijven die diensten leveren zijn oplopende winstmarges ee…

Lees verder

tomtom cijfers technology
TomTom neemt na vier jaar afscheid van bleeder sporthorloges
TomTom neemt na vier jaar afscheid van bleeder sporthorloges
19-07-2017

Sporthorloges en actiecamera’s moesten vier jaar geleden het antwoord worde…

Lees verder

tomtom technologiesector
TomTom wil ‘de finale winnen’ rond doorbraak zelfrijdende auto
Investeerder rekent Tomtom-aandeelhouders erg rijk

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}