VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Exact-aandeelhouder in ongewisse over dividend

Een moeilijk derde kwartaal en onzekerheid over de rest van het jaar. Het maakt dat de nieuwe bestuurders van softwareconcern Exact geen duidelijkheid kunnen geven over het uit te keren dividend aan beleggers.

Gemengde reacties op de cijfers die Exact over het derde kwartaal overhandigt.

Onder leiding van de onlangs aangetreden ceo Erik van der Meijden en cfo Onno Krap wordt het bedrijf flink onderhanden genomen.

En dat is geen gemakkelijke taak in de huidige, moeilijke marktomstandigheden.

Markt moeilijk
Net als bij de halfjaarcijfers meldt Exact dat klanten, vooral in de Benelux,  terughoudend zijn om in bedrijfssoftware te investeren.

Exact probeert de afwachtende klanten over de streep te trekken door geen dure softwarepakketten te willen slijten maar maandelijkse abonnementsvergoedingen  te vragen voor het gebruik hiervan.

Dat is afgelopen tijd maar matig gelukt. In het derde kwartaal daalde de totale omzet met 2,8 procent tot 52,3 miljoen euro, terwijl de licentieomzet met liefst 18,5 procent kromp.

Die teruggang heeft volgens Exact ook te maken met een reorganisatie, die moeten zorgen voor een meer eenvoud, innovatie en focus, de retorische drieslag die vaak valt als nieuwe bestuurders aantreden.

Goed nieuws is dat de reorganisatie sneller verloopt dan aanvankelijk gedacht, minder kost dan de eerder genoemde 9,1 miljoen euro. De uiteindelijke besparing op jaarbasis blijft de beoogde 8 miljoen euro.Ontwikkeling
Behalve software leveren zorgt Exact ook dat de geleverde programma’s actueel blijven. Het geld dat het softwarebedrijf hiermee verdient, de onderhoudsinkomsten, daalden licht afgelopen tijd.

Aangezien licentieverkopen de basis vormen voor onderhoudswerk is de ontwikkeling niet gunstig. Nog een wonder dat het bedrijfsresultaat niet verder is gedaald.

Na negen maanden is er voor Exact als geheel sprake van een autonome omzetafname met 0,5 procent.

Dat blijft ver verwijderd van de doelstelling jaarlijks 4-5 procent autonoom te groeien. Aan de zwakke markt alleen kan dat niet liggen, want Exact groeit al een jaar of zeven niet zelfstandig.

Dividend
Conform het dividendbeleid uit 2005 keert Exact door gebrek aan overnamekandidaten de volledige nettowinst uit.
Dat impliceert in principe dat de reorganisatiekosten en andere buitengewone posten ten koste gaan van het dividend.

Met een kaspositie van 49,1 miljoen euro, gelijk aan 2,15 euro per aandeel en geen schulden is er ruimte voor dividendstabilisatie.

Of dit ook de uitkering aan beleggers gaat worden is onzeker. Het nieuwe management heeft zich nog niet uitgelaten over de besteding van het kasgeld.




Gerelateerde artikelen