VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Private equity partij Gilde betaalt niet de hoofdprijs voor TMC

Investeringsmaatschappij Gilde doet vandaag een bod van 18,75 euro op technisch detacheerder TMC. Ondanks de premie van 25 procent op de laatste beurskoers vorige week vrijdag, lijkt het magere bod onvoldoende rekening te houden met de mooie groeikansen van de onderneming.

De maandag is vaak een drukke dag voor de financiële pers. De eerste werkdag na het weekend wordt vaak gebruikt om overnames aan te kondigen.

Vandaag zijn biotechbedrijf Octoplus en detacheerder TMC aan de beurt. Het bod op biotechnologiebedrijf Octoplus vindt plaats op één van de laagste koersniveaus  in de geschiedenis van het aandeel. Een ingezakte beurskoers is vaak een ideaal instapmoment voor de nieuwe eigenaar.

Zo bleek ook bij het bod van private equity partij Advent op apothekersketen Mediq. De koers was van ruim 13 euro begin dit jaar gedaald tot rond de 8,50 euro in de dagen vlak voor het bod. 

Bij TMC gaat het anders. Private equity partij Gilde doet een bod op de kleine detacheerder van 18,75 euro per aandeel. Maar in de 12 maanden voor het bod was de koers van het aandeel met zo’n 70 procent al flink opgelopen. Dit is aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld de AEX index die in dezelfde periode een kleine 14 procent aandikte.

“Het voorgenomen bod betekent de hoogste prijs ooit voor aandelen TMC en impliceert tevens een premie van 25 procent op de slotkoers van 19 oktober 2012”, laat het bestuur van de onderneming trots optekenen. Het bestuur van TMC beveelt beleggers aan hun aandelen aan te melden. 

Veel groeikansen
Toch is het de vraag of het bod voldoende rekening houdt met de groeipotentie van TMC. Het gaat de detacheerder die zich richt op het plaatsen van hooggekwalificeerde beta’s bij technologiebedrijven voor de wind.

Het werkondernemerschap model, waarbij het door TMC geplaatste personeel een soort ondernemer wordt, slaat aan bij werknemers en klanten.

Het succes vertaalde zich in een sterke groei van de omzet en winstgevendheid. Zo groeide de omzet in de laatste drie jaar met gemiddeld ruim 16 procent tot ongeveer 54 miljoen euro (eind 2011). Het bedrijfsresultaat (ebitda) groeide in drie jaar van 5,2 tot ruim 8 miljoen euro.

En de rek lijkt hier nog niet uit. Zo is bekend dat ASML de grootste klant van TMC is. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven is een van de successtories in Nederland. Vorige week pleegde  

Ook kreeg ASML in de laatste maanden grote kapitaalinjecties van chipbedrijven als Intel om nieuwe chipmachines versneld op de markt te brengen. Hier zijn de  beta’s van TMC voor nodig.

Mager bod
De groeikansen van TMC lijken nauwelijks verdisconteerd in het bod van Gilde. Het private equity fonds betaalt 10,8 keer de verwachte winst voor 2012 voor het aandeel.

Voor een binnen de branche redelijk vergelijkbaar bedrijf als Brunel betalen belegger nu op de beurs 16,2 keer de verwachte winst per aandeel over 2012. Ook grote broer Randstad wordt met een koerswinst-verhouding van 12,6 aanzienlijk hoger gewaardeerd dan het bod, terwijl die vooral in het reguliere uitzendsegment opereert. 

Een andere maatstaf is de ondernemingswaarde (beurswaarde aandelen plus de netto schuld)  gedeeld door het bedrijfsresultaat. Ook naar deze maatstaf is het bod van Gilde op het schuldenvrije TMC geen vetpot.  De ratio van TMC van 7,6 ligt ver onder die van Brunel (9,7) en Randstad (9,6).   

 
Mager bod vergeleken met waardering andere uitzenders 
 
 
“Met pijn in het hart”
In het overnamebericht staat dat de grootaandeelhouders, die bij elkaar ongeveer 81 procent van de aandelen in handen hebben, ingaan op het bod van Gilde.

Het leeuwendeel van deze aandelen is in bezit van de vier oprichters van TMC, waarvan Thijs Manders nu nog als Chairman in de board van de onderneming zit.

Het lijkt er op dat kleinere beleggers in TMC weinig in de melk te brokkelen hebben. Zo laat maarten den Hartog van Todlin weten dat hij “met pijn in het hart” afscheid neemt van zijn ruim 6 procentsbelang in TMC. 

“We moesten ons standpunt bepalen met het oog op de ontwikkelingen binnen het bedrijf en gelet op de rol en de positie van de oprichters van TMC, die tevens bestuurders en aandeelhouders van het bedrijf zijn.

Na overleg met verschillende belanghebbenden, en nadat we een hogere prijs hebben uitonderhandeld, hebben we besloten om toch in te gaan op het voorgenomen bod”.   



Gerelateerde artikelen