VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Oud-oprichters TMC toucheren miljoenen na overname

Investeerder Gilde zal een groot deel van de overname van TMC met schuld betalen. Hierdoor kunnen oud-oprichters van TMC hun belang na de overname vrijwel constant houden en toch miljoenen euro's incasseren.

De leegloop op het Damrak zet onverminderd door.

Met het recente verlies van apothekersketen Mediq, biotechnologiebedrijf Octoplus en detacheerder TMC gaat het aantal Nederlandse noteringen snel richting de honderd.

Aan het begin van de eeuwwisseling had Amsterdam nog een kleine 200 noteringen.

Optimisten, zoals de baas van de Nederlandse beurs Cees Vermaas, hopen op een herleving. Een veel genoemde reden die vaak wordt genoemd is het feit dat banken op hun rug liggen.

Steeds strengere kapitaalregels maken het moeilijk om vreemd vermogen op te halen bij banken voor (nieuwe) bedrijven. Aandelenkapitaal via de beurs is dan een aanlokkelijk alternatief.

Op papier klinkt het aannemelijk. In de praktijk blijkt dat bij twee van de drie (Mediq en TMC) recente overnames een flink beroep op de bank gedaan wordt.

Het lijkt er op dat banken private equity fondsen zonder problemen van krediet kunnen voorzien.

Zelfde belang voor minder eigen geld
Zo blijkt wel bij het kleine TMC, dat vandaag met het officiële overnamedocument en kwartaalcijfers naar buiten komt. ING bank en Rabobank helpen Gilde met schuldfinanciering.

Hier lijkt alle ruimte voor. De kleine uitzender is schuldenvrij. Sterker: er staat bij elkaar iets minder dan 7 miljoen euro op de bankrekening van de kleine onderneming.

Door de schuldinjectie zijn oprichter, grootaandeelhouder en president commissaris Thijs Manders en oprichter Jan van Rijt spekkoper. Zij bezitten bij elkaar 46 procent van de aandelen van TMC en zullen na de overname nog steeds 40 procent van de overname in handen hebben.

Maar daar hebben zij veel minder eigen geld voor nodig waardoor zij een flink bedrag in hun zak kunnen steken.

"TMB Holding B.V. (redactie: Thijs Manders 100 procent eigenaar) zal ongeveer 50 procent van de opbrengsten uit de verkoop van aandelen gebruiken om in te schrijven in het kapitaal van de bieder", zo blijkt uit het biedingsbericht (vertaling redactie).
 Derde kwartaal valt tegen
TMC, dat onder andere beta personeel aan ASML levert, groeit hard. Maar de derde kwartaalcijfers vallen een beetje tegen.

-  De omzet van TMC steeg in het derde kwartaal met 2,3 procent tot 12,9 miljoen euro.

- Het operationele resultaat kreeg een optater en daalde van 1,8 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar tot 1,6 miljoen euro dit kwartaal. Als reden geeft TMC het onzekere economische klimaat in 2012.

- De ICT- en bouwdivisie draaien matig. Vooral bij de kleine ICT activiteiten gaat het beroerd.

De omzet klapte met 20 procent in elkaar tot 693 duizend euro en onder aan de streep bleef een negatief bedrag van tweeduizend euro over.

- De technologiedivisie bleef doorgroeien met 4,7 procent tot 11,1 miljoen euro.

Maar ook bij de groeiparel stonden de marges onder druk door lagere tarieven en een daling van de productiviteit.

-Het operationele resultaat daalde van 3 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar tot 2,7 miljoen euro in dit kwartaal.

Iedere euro die Gilde, Manders en Van Rijt lenen hoeft niet meer ingebracht te worden als eigen vermogen.

Door een flink gedeelte van het belang in de nieuwe onderneming met schuld te financieren steken Jan van Rijt en Manders respectievelijk 7,9 miljoen euro en 7 miljoen euro in de zak.

Ook Gilde profiteert van de schuldhefboom. Voor het 51 procentsbelang in de onderneming moeten zij 36 miljoen euro betalen.

Maar aangezien de durfinvesteerder naar schatting de helft hiervan met een banklening financiert hoeft Gilde zelf maar 18 miljoen euro op te hoesten.

Onvrede onder kleine beleggers
Opvallend is dat de oprichters, die dus grotendeels blijven zitten als aandeelhouder, genoegen nemen met een bod van 17,75 euro. Dit ligt lager dan het bod van 18,75 euro die andere beleggers ontvangen.

Als reden hiervoor wordt gegeven dat de oprichters Gilde een "inducement", noem het een lokmiddel, willen bieden om het bod te laten slagen.

Toch zijn kleine beleggers, die dus een euro meer krijgen, niet tevreden met het bod. Maarten Hartog van beleggingsfonds Todlin (13,3 procent) laat optekenen dat hij "met pijn in hart" afscheid van zijn belang in TMC.

Hartog noemt het bod van Gilde "geen knock out bod", maar stemt in met de overname vanwege het grote stem van de oprichters en grootaandeelhouders. "Laat ik zeggen dat ik graag had willen blijven zitten bij een bod van 18,75 euro".

Willem Burgers van het Add Value fund (5,6 procent) lijkt het bod van 18,75 euro echt te mager te vinden. "Het Add Value fund vindt de 18,75 euro per aandeel, zoals de zaken er nu voorstaan, geen goede prijs om ons belang op dit moment te verkopen".

Op 28 november zal TMC in een speciale bijeenkomst het bod bespreken met beleggers. 




Gerelateerde artikelen