VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN schiet 2 kwartalen op rij door schuldplafond

Na tegenvallers op de Nederlandse markt begint nu ook de groei bij de Duitse activiteiten af te kalven. Het dividend voor de komende jaren lijkt onzeker.

Minder omzet, minder winst en een in elkaar geklapte vrije kasstroom. De derde kwartaalcijfers van telecomconcern KPN vielen over de gehele linie tegen.

Het concern heeft last van steeds intensievere concurrentie en regulering van tarieven die de omzet onder druk zetten.

Tegelijkertijd kampt KPN met hoge investeringen in de netwerken en stevige marketinguitgaven om marktaandelen te verdedigen. 

Tot zover het bekende verhaal voor de Nederlandse mobiele markt. Dit kwartaal blijkt echter ook dat groeimotor E-Plus in Duitsland hapert.

Afkalving Duitsland
“Klanten in Duitsland zijn prijsbewuster aan het worden en kijken naar goedkopere alternatieven bij de verlenging van contracten”, aldus topman Eelco Blok bij de cijferpresentatie.

Daarbij is de concurrentie feller geworden. Het zet een rem op de groei van de omzet, die met een half procentje vooruit pufte. 
 
KPN anticipeerde in het tweede kwartaal op de slechtere vooruitzichten met nieuwe tarieven en proposities. Dit werpt zijn vruchten af.

De Duitse dochter verwelkomde 210 duizend nieuwe klanten in het derde kwartaal, tegenover 92 duizend klanten in dezelfde periode vorig jaar. Maar aan de omzetkant komt dit nog niet terug.

Wel in de kosten trouwens. De marge (ebtida) in het derde kwartaal bedroeg 38,5 procent tegenover 42,4 procent in dezelfde periode vorig jaar. Het grootste deel kan verklaard worden door de hogere marketinguitgaven die nodig waren om de klanten binnen te hengelen.

Het Duitse marktaandeel bleef steken op 15,9 procent terwijl de markt groei verwachte. KPN streeft naar een marktaandeel van 20 procent in 2015.

Dividend na volgend jaar niet zeker
De netto schuld (rentedragende schulden minus cash) van KPN bleef ten opzichte van het tweede kwartaal onveranderd op 12,4 miljard euro.

Maar doordat de winst verder terugliep verslechterde de zogenaamde leverage ratio, de netto schuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat.

KPN zakt door financieel raamwerk
 
Bron: kwartaalpresentatie KPN






KPN streeft naar een leverage ratio tussen de 2,0 en 2,5. In het tweede (2,6) en in het derde (2,7) kwartaal steeg de ratio boven het plafond van 2,5.

“De  komende kwartalen zal KPN waarschijnlijk boven de streefratio blijven”, aldus Blok. Kredietbeoordelaars zullen de schulden van de telecommer nauwlettend in de gaten houden en dreigen met een ratingverlaging als de schuldenberg te veel gaat knellen. Dit is het laatste wat KPN wil. 

Het roept bij beleggers de vraag op in hoeverre het dividend houdbaar is. In ieder geval blijft KPN zich committeren aan de, halverwege het jaar verlaagde, uitkering van 0,35 euro over het boekjaar 2012. 

Over de houdbaarheid van het dividend in de jaren daarna laat Blok niets los. Vooral door hoge investeringen in bijvoorbeeld frequentievellingen en glasvezelnetwerken heerst er de vrees onder beleggers dat er geen ruimte is voor een dividend in de komende jaren.  

KPN presenteert beroerde cijfers, maar er waren ook lichtpuntjes
* Het omvangrijke banenreductieprogramma  van 4000 tot 5000 ligt op schema om eind volgend jaar af te ronden. Tot nu toe zijn er 1350 banen geschrapt.

* Bij breedband steeg het aantal klanten voor het eerst in jaren (18 duizend). Er wordt wel een prijs voor betaalde in de vorm van lagere marges. 

* Het kleine Belgische onderdeel Base blijft redelijk draaien. Het bedrijfsresultaat (1,4 procent) en de omzet (4,6) stegen hier.

* KPN heeft genoeg vertrouwen om de outlook voor 2012 te handhaven. Het lagere bedrijfsresultaat in het derde kwartaal doet wel vermoeden dat deze aan de onderkant van de range uitkomt.




Gerelateerde artikelen