VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aalberts stelt gerust met handhaving winstprognose

Dat het bij Aalberts Industries niet van een leien dakje gaat wisten we. Feit dat het bedrijf dit jaar toch afstevent op een hoger resultaat mag dan ook een knappe prestatie worden genoemd.

Het is zeker geen eenvoudig jaar voor de dit jaar aangetreden bestuursvoorzitter Wim Pelsma om verder te bouwen aan het imposante track record van oprichter Jan Aalberts.

Bij de halfjaarcijfers in augustus was al goed te zien dat het bedrijf er dit jaar hard aan moet trekken.

In verschillende industriële afzetmarkten voelt het de economische tegenwind, terwijl het grootste bedrijfsonderdeel Flow Control aanhoudende hinder ondervindt van de moeilijke bouw- en installatiemarkten in West-Europa en de Verenigde Staten.

Derde kwartaal gemengd
Uit het wat summiere persbericht over het derde kwartaal, winstcijfers worden niet verstrekt, lijkt het allemaal nog wat moeizamer te verlopen.

Bij de groepsactiviteit Industrial Services (circa 30 procent van de omzet) is in vergelijking tot een jaar terug sprake van een iets lagere maar stabiele volumes.

De levering van allerlei gespecialiseerde producten aan de Duitse automobielindustrie, de luchtvaart, turbine- en olie- en gasmarkten draaien goed door met een aanhoudend goed orderontvangst.

Minder goed verging het in de machinebouw, de Franse automarkt en de Franse metalektromarkten.

Ook vanuit de halfgeleidersector komen minder opdrachten de kant van Aalberts op. Deze omslag is vrij recent, omdat bij de halfjaarcijfers deze markt nog wel groeide. Aalberts levert hier vooral veel aan ASML en we hebben gezien dat het daar inderdaad wat minder gaat.

Flow Control
Bij het veruit grootste onderdeel Flow Control, producten, processen en systemen voor vloeistof- en gastransport, gaat het als geheel wel beter dan vorig jaar, al benadrukken analisten dat de vergelijkingsbasis relatief zwak is.

Orderontvangst en marge liggen niettemin hoger dan een jaar geleden en Aalberts meldt dat er zelfs autonome groei is gerealiseerd en een goed resultaat is neergezet.

Dat neemt niet weg dat de markten voor woningbouw en commercieel vastgoed onverminderd uitdagend blijven.

De markten voor stadverwarming, gas, industrie en bier en softdrinks draaien wel prima door.

Aalberts zegt te profiteren van zijn actieve marktbenadering, productontwikkeling en inzet op verbetering van marge en eigen efficiency.

Door deze initiatieven wist Aalberts in de diverse markten van Flow Control verder marktaandeel te winnen.

Hogere winst per aandeel
Aalberts houdt vast aan de prognose van een hoger omzet en stijging van de winst per aandeel, een verwachting die het bedrijf al bij de jaarcijfers in februari had uitgesproken.

Dat impliceert een hoger resultaat dan het record van 1,36 euro over 2011. Geen verkeerde prestatie, temeer omdat duidelijk is dat Aalberts in verschillende eindemarkten druk op de investeringsbudgetten ervaart.

Het verleden heeft geleerd dat Aalberts hierdoor aardig meegesleept kan worden, maar het bedrijf heeft ook aangetoond snel weer boven Jan te zijn.

Verdere internationalisatie, innovatie en een actieve marktbenadering moeten zorgen voor een verdere vergroting van het marktaandeel en uiteindelijk nog hogere resultaten.


Eerst dit jaar maar even goed doorkomen. Het nieuwe winstrecord moet nog wel waargemaakt worden.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen