VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterke groei HES Beheer ondanks crisis

De economische crisis heeft weinig vat op havenoverslagbedrijf HES Beheer uit Rotterdam. HES heeft over de eerste 9 maanden van 2012 een nettowinst geboekt van 18 miljoen euro.

Dat is bijna 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met bijna 15 procent tot 65 miljoen euro.

De stijging van de bedrijfskosten bleef beperkt tot 11,2 procent.

De verschillende dochterbedrijven van HES Beheer konden profiteren van de toenemende overslag van steenkolen. Door de ban op kernenergie in Duitsland is de vraag naar steenkool groot.

 
Er worden verschillende nieuwe, schonere kolencentrales gebouwd. Steenkool is voorlopig nog verreweg de goedkoopste energiebron.

De ontwikkelingen in de staalindustrie waren in het afgelopen kwartaal door de recessie minder gunstig maar daar had het resultaat nauwelijks onder te lijden.

De recente acquisitie van 22 procent in het Franse ATIC Services wierp ook haar vruchten af. Hierdoor kreeg HES een groter economisch belang in verschillende deelnemingen.

HES heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in uitbreiding van opslagfaciliteiten. De opbrengsten uit opslag van droge bulkproducten stegen verder en de splinternieuwe opslagtanks van Botlek Tank Terminal waar HES een belang in heeft van 50 procent zitten inmiddels voor 99 procent vol.

Resultaten
Het voortschrijdend jaarresultaat (oktober t/m september) steeg zelfs met 15,2 procent naar 25,8 miljoen euro. 

Over 2011 was de nettowinst nog 24,3 miljoen, en HES bevestigt haar eerdere uitspraak dat zowel de omzet als de winst van 2011 zullen worden overtroffen.


De winst per aandeel zal vermoedelijk oplopen tot boven de drie euro.

Ondanks het prima resultaat staat het aandeel licht lager. Wellicht zijn beleggers nog niet gerust op de nabije economische ontwikkelingen in Europa, waar HES uiteraard niet ongevoelig voor is.

Eerder dit jaar schrapte HES het slaat interim-dividend omdat het bedrijf liever niet afhankelijk is van de bank als het erop aankomt.

Vooruitzichten
‘Om flexibeler in te kunnen spelen op eventueel interessante uitbreidingsmogelijkheden’, was de reden die HES toen gaf.

Het bedrijf heeft al eerder gezegd dat het voldoende middelen beschikbaar wil hebben als zich een goede investeringsmogelijkheid voordoet.

Maar HES houdt gewoon vast aan het dividendbeleid waarbij de helft van nettoresultaat wordt uitgekeerd, als de cash-flow het toelaat.

Beleggers mogen voor 2012 dus rekenen op tenminste de 1,39 euro dividend die HES over 2011 uitkeerde. Vermoedelijk loopt het zelfs op richting 1,50 euro.

Daarmee zou het dividendrendement op dit aandeel zo’n 4 procent bedragen.




Gerelateerde artikelen