VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 oktober 2012

Joint ventures trekken de kar in Azië voor Heineken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Dat de verkopen in West-Europa tegenvallen bij ondernemingen spreekt eigenlijk voor zich in de huidige moeilijke economische omstandigheden. Maar uit de kwartaalcijfers van Heineken blijkt dat ook in Azië groei niet vanzelfsprekend is.

Net als in de eerste helft van 2012 verkoopt Heineken in het derde kwartaal minder bier in West-Europa.

Zonder de hulp van overnames zag de Amsterdamse bierbrouwer zowel de geconsolideerde als het groepsvolume dalen met 2,1 procent. 

Heineken splits de cijfers uit in ‘geconsolideerd volume’ en ‘groepsvolume’, omdat het concern vooral in opkomende markten werkt met samenwerkingsverbanden waar de brouwer het niet alleen voor het zeggen heeft en dus niet de volledige omzetten en winsten mag meenemen in de rapportage.
 
In het derde kwartaal werd ruim twintig procent (58,7 minus 46,7 miljoen hectoliter, zie tabellen) van al het verkochte bier aan de man gebracht via samenwerkingsverbanden als Asia Pacific Breweries (APB) uit Singapore, dat Heineken in november definitief hoopt in te lijven, en United Breweries uit India.  

Groei in Azië     

 
Gelukkig is West-Europa, goed voor twintig procent van het biervolume, niet de grootste markt voor Heineken. Centraal- en Oost-Europa (Duitsland plus opkomende landen als Polen) en Noord- en Zuid-Amerika zijn grotere afzetmarkten waar nog wel groei gerealiseerd wordt.

In de grootste afzetmarkt Centraal- en Oost-Europa is de groei wel flink afgenomen. Het groepsbiervolume steeg met 3,6 procent naar 16,6 miljoen hectoliter, tegen nog een plus van 5,7 procent in de eerste jaarhelft.

Ook in Azië, de snelst groeiende biermarkt voor Heineken met een groei van 4,8 procent naar 6,9 miljoen hectoliter, loopt de groei terug (plus 8,3 procent in de eerste jaarhelft).

Heinekens belangrijkste toegangspoort tot Azië, APB, trekt de kar voor de brouwer, samen met het Indiase United Breweries. 

Zonder de verkochte biertjes uit de samenwerkingsverbanden daalde het volume namelijk met 2,8 procent, waaruit blijkt dat groei in Azië niet vanzelfsprekend is.
 
Op een rij: 3e kwartaalcijfers Heineken
* De aangepaste netto winst (netto winst voor eenmalige lasten, afschrijvingen op merken en klantrelaties) steeg het derde kwartaal organisch met “mid-single digits”.
* De eerste jaarhelft daalde de aangepaste netto winst organisch nog met 4 procent.
* Heineken laat zijn verwachting dan ook staan: “de aangepaste nettowinst is ongeveer gelijk aan die van 2011, op organische basis”.
* Die kwam vorig jaar uit op 1,584 miljard euro.
* De omzet steeg het derde kwartaal met 7,1 procent (organisch 4%) naar 4,974 miljard euro. 


Gerelateerde artikelen

Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Heineken hoeft niet zo nodig de grootste te zijn
Heineken wint het van Carlsberg
Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}