VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opkomende markten helpen Unilever

Het derde kwartaal van Unilever stemt beleggers per saldo tevreden, hoewel de ontwikkelingen in Europa een reden voor zorg blijven. Net als na het tweede kwartaal werden de cijfers beloond met een flinke koerssprong.

De presentatie die Unilever gaf over de derde kwartaalcijfers begon niet met haar eigen cijfers, maar met enkele feiten over de wereldeconomie: dalende economische groei wereldwijd, vooral in de volwassen markten en een stijgende olieprijs.

Unilever zit tussen twee vuren: afnemende groei, stijgende (grondstof)kosten. Tegen die achtergrond zijn de prestaties nog wat glansrijker.

Resultaten
Unilever heeft in het derde kwartaal een autonome omzetgroei geboekt van 5,9 procent, waar analisten met hooguit 5 procent rekening hadden gehouden. Inclusief overnames en wisselkoersverschillen groeide de omzet zelfs met 10,3 procent.

De groei was vooral te danken aan de opkomende markten en de divisie persoonlijke verzorging. Unilever haalt tegenwoordig meer dan de helft van zijn omzet uit de ‘emerging markets’ als China, India en Brazilië en dat is misschien maar goed ook. 
 
Europa wordt steeds meer een zorgenkind. De voedingstak van het bedrijf, dat het vooral moet hebben van Europa en Noord-Amerika, draait aanzienlijk minder goed dan de takken Persoonlijke Verzorging en Huishoudelijke Producten.

In totaal kwam de omzet in het derde kwartaal uit op 13,4 miljard euro. De groeimotor van het Rotterdamse concern zijn de opkomende markten waar de omzet met 12 procent toenam. Unilever zei dat de economische situatie in de ontwikkelde markten van Europa en Noord-Amerika slecht blijft.

En de financiële crisis die deze regio’s nu al jaren in haar greep houdt heeft inmiddels ook gevolgen voor de opkomende landen, waar de economische groei ook afneemt.

Vooruitzichten
Er werden geen winstcijfers bekend gemaakt over het derde kwartaal, maar Unilever gaf wel aan nog dat haar prioriteiten nog altijd bestaan uit het realiseren van volumegroei die hoger is dan dat van de markt, een verbetering van de operationele winstmarge en een sterke cash flow.

Unilever benadrukt dat het bedrijf in een ‘uitdagende omgeving’ opereert, maar te zien aan de omzetgroei gaat dat Unilever uitstekend af. Beleggers waarderen dat en zetten het aandeel vanmorgen 4 procent hoger.


Beleggers krijgen een kwartaaldividend van 0,243 euro per aandeel. Op jaarbasis is het dividend dus ruim 0,97 euro. Bij de huidige, sterk gestegen koers geeft dat toch nog een dividendrendement van 3,4 procent.

MEER UNILEVER:


26 juli 2012

 10 mei 2012

26 april 2012

2 februari 2012

3 november 2011

 4 augustus 2011

28 april 2011

15 april 2011

3 feruari 2011





Gerelateerde artikelen