VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nutreco verliest grootste klant

Visvoer is dé groeimotor van de beursgenoteerde diervoederfabrikant Nutreco. Het bedrijf raakt een belangrijke klant kwijt. Nutreco toont zich niet echt nerveus door het verlies aan omzet. Beleggers een stuk meer.

Het gaat Nutreco al jaren voor de wind. De producent van dier- en visvoer groeit jaar in jaar uit, maar moet nu toch een tegenslag incasseren.

Marine Harvest, de grootste klant van Nutreco, gaat vanaf 2014 haar eigen voer produceren. Het Noorse Marine Harvest is de grootste zalmkwekerij ter wereld. Tot 2006 deed Nutreco het onderdeel van de hand voor circa 250 miljoen.

Sinds die tijd bleven de banden sterk. De verkopen aan Marine Harvest beslaan ongeveer drie procent van de omzet van Nutreco.

Als een echte verrassing komt de aankondiging van Marine Harvest niet. Eind maart kondigde de Noorse zalmkwekerij aan serieus de mogelijkheden van een eigen productiefaciliteit voor zalmvoer te onderzoeken.

Geen zorgen
De inmiddels vertrokken topman Wout Dekker toonde zich destijds in het geheel niet verontrust. Dergelijke studies zouden in het verleden al vele malen zijn uitgevoerd en de sector was altijd wel in beweging.

Uit de studie was bovendien nog nooit de beslissing voortgevloeid om over te gaan tot daadwerkelijke investeringen. En daarna zou het bovendien nog jaren duren tot er daadwerkelijk een fabriek zou staan.

Beslissing is gevallen
Inmiddels is in Noorwegen de kogel door de kerk. Marine Harvest gaat investeren in een eigen voerfabriek in Noorwegen die in 2014 operationeel moet zijn. De fabriek is wel kleiner dan in maart de bedoeling leek.

Impact te overzien
In een reactie stelt Nutreco dat de gevolgen te overzien zijn. Alles bij elkaar neemt Marine Harvest op dit moment 3 procent van de totale omzet van Nutreco voor haar rekening. Met de fabriek zal Marine Harvest voor circa 70 procent in haar eigen behoefte kunnen voldoen.

De schatting van Marine Harvest dat de productie in 2014 moet beginnen acht Nutreco " buitengewoon optimistisch", aangezien het nog niet zo eenvoudig is om een goed opererende voerfabriek neer te zetten.

Groei vangt omzetverlies op
Een aanstaand verlies van omzet kan ook redelijk worden opgevangen door Nutreco. De Noorse zalmvoermarkt is 1,5 miljoen ton groot en groeit jaarlijks met circa 5 procent.

De nieuwe fabriek is dus goed voor ongeveer 3 jaar groei. Bovendien breidt Nutreco steeds meer uit naar andere regio's en voer voor andere vissoorten.

Beleggers voorzichtig
Al met al lijkt de uiteindelijke impact van de plannen van Marine Harvest niet gewenst, maar wel te overzien.

Bovendien zal Marine Harvest voorlopig haar inkopen bij Nutreco blijven doen, want er is nog een afnamecontract met een resterende looptijd van een jaar.

Toch zijn beleggers er niet volledig gerust op en zetten het aandeel op de dag van het nieuws 3,6 procent lager.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen