VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Streng Brussel kost UPS mogelijk honderden miljoenen euro’s

UPS heeft de bezwaren van Brussel voor de overname van TNT Express onderschat. Hoewel beide partijen zich blijven committeren aan de overname, wordt de deal voor de Amerikanen steeds minder interessant. 

Een iets hogere omzet, aanzienlijk minder winst door prijsdruk in Europa en nog steeds geen zwarte cijfers in Brazilië.

De derde kwartaalcijfers van TNT Express laten zien dat het nog steeds niet crescendo gaat met de pakketjesbezorger uit Hoofddorp.  
  

De cijfers zijn voor beleggers bijzaak. Veel relevanter voor de beurskoers is de status van de overname door het Amerikaanse UPS.

Bezwaren
TNT Express en UPS vechten op dit moment een robbertje met “Brussel” met als inzet groen licht voor de overname.

Ruim een week geleden diende de Europese Commissie een bezwarenlijstje in bij TNT Express en UPS vanwege angst voor een te grote marktmacht voor de nieuwe koerierscombinatie.

Momenteel onderhandelen beide partijen over welke onderdelen van TNT Express UPS direct na de overname moet afstoten.  “Brussel” vreest vooral dat UPS na de overname een te grote speler zou worden in de snelle expres diensten via de lucht omdat hier nauwelijks concurrentie is.
 

TNT Express blijft in het kwartaalbericht optimistisch over het slagen van de overname: “TNT Express en UPS committeren zich aan de voorgenomen overname en hebben er vertrouwen in dat de Europese Commissie goedkeuring zal geven, waardoor de transactie begin 2013 zal zijn afgerond” (vertaling uit het engels).

UPS heeft overigens wel aangegeven de bezwaren uit Brussel te hebben onderschat. Beleggers lijken iets minder vertrouwen te hebben in het slagen van de overname.

De koers na de kwartaalcijfers blijft onveranderd staan op 8,16 euro, en staat ruim onder het voorgenomen bod van 9,50 euro.

Minder overnamevoordelen
Hoe strenger Brussel is, hoe minder TNT Express waard is voor de Amerikanen. Bij het aankondigen van de overname begin dit jaar becijferde UPS dat de nieuwe combinatie, vanaf het vierde jaar, jaarlijks tot 550 miljoen euro aan kostenvoordelen zou moeten opleveren.

Het bod van in totaal 5,2 miljard euro gaat er vanuit dat deze voordelen allemaal behaald kunnen worden. De 5,2 miljard euro is namelijk een enorm bedrag ten opzichte van het voor 2012 door analisten verwachte bedrijfsresultaat van TNT Express van 235 miljoen euro (ebit).

Het (aanvangs)rendement op de Amerikaanse investering zou daarmee ongeveer 4,5 procent bedragen voor 2012 (235 miljoen euro gedeeld door 5,2 miljard euro). Iets meer dan een spaarrekening, maar niet bepaald een rendement om over naar huis te schrijven. 

Maar als we de totale synergievoordelen van 550 miljoen euro voor het sommetje meenemen zou het rendement van 4,5 procent worden opgekrikt tot ongeveer 15 procent. Geen slechte investering voor de Amerikanen.

De onderhandelingen met Brussel zullen waarschijnlijk een flinke hap nemen uit de geprognotiseerde voordelen van 550 miljoen euro. Bij elke gedwongen verkoop van TNT Express onderdelen door Brussel vermindert het synergiebedrag en het rendement dat UPS maakt op de overname.

De hamvraag is hoe interessant TNT Express nog blijft na de strenge eisen van Brussel. Beleggers lijken zich dit te realiseren. De koers noteert een kleine 15 procent onder het bod.  

Cijfers in een notendop 
* In Europa bezorgde TNT Express meer pakketjes, maar de marge lag 13 procent lager vanwege aanhoudende prijsdruk door de moeilijke marktomstandigheden

* Brazilië blijft het probleemkindje van TNT Express. Het onderdeel blijft rode cijfers schrijven (22 miljoen euro) terwijl  begin dit jaar zwarte cijfers werden beloofd

* In Azië draait TNT Express lekker. Ondanks zwakke vraag nam de omzet iets toe en boekte het concern winst

* TNT Express kan tegen een stootje. Het bedrijf heeft geen schulden en 36 miljoen euro in kas aan het einde van het derde kwartaal.


LEES MEER:

10 oktober 2012

24 september 2012

6 september 2012

7 augustus 2012

 
7 augustus 2012

30 juli 2012

21 juni 2012

2 mei 2012

22 maart 2012

21 februari 2012

18 februari 2012

6 februari 2012

9 januari 2012

31 oktober 2011

6 oktober 2011

5 augustus 2011

26 mei 2011

25 mei 2011

8 april 2011

Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen