VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na speculatie over beursexit, nu een omzetverlaging voor TomTom

Navigatiebedrijf TomTom verlaagt haar omzetverwachtingen voor 2012 met 50 miljoen euro naar 1,05 miljard. Belangrijkste reden is de malaise in de Europese auto-industrie.

Eerder deze maand veerde de koers van het aandeel nog op door speculatie over een beurs exit.

Het is opvallend dat de auto-industrie nu de boosdoener is, want daarmee compenseerde TomTom juist de krimpende afzet van de navigatiekastjes waar TomTom groot mee werd.

De auto-industrie zit in een flinke dip, en TomTom heeft met name last van de lagere productie bij haar grote klanten Renault en FIAT die veel last hebben van de recessie in Europa.

Klein lichtpunt is dat het marktaandeel van TomTom wel licht toenam, zowel in de VS als in Europa.

Resultaten
De omzet kwam in het derde kwartaal 19 procent lager uit op 274 miljoen euro. De netto kwartaalwinst bedroeg 22 miljoen euro, wat neerkomt op 10 cent per aandeel.

Topman Harold Goddijn benadrukte dat hij tevreden was met de verbetering van de brutomarge, die steeg van 51 naar 55 procent. Volgens Goddijn ligt TomTom zelfs iets voor op het schema voor de geplande kostenbesparingen. Hij houdt vast aan zijn eerdere voorspelling dat de winst per aandeel over 2012 zal uitkomen op 0,35 euro.

Over de speculaties rond Apple en de problemen die Apple ondervindt met haar navigatie-App op basis van kaartgegevens van TomTom, wilde hij geen commentaar geven: ‘Dat is een interne aangelegenheid van Apple,’ zei hij op BNR Nieuwsradio.

Aandelen TomTom, die na bekendmaking van de cijfers, even naar 3,67 euro daalden, waren dus voor minder dan 11 keer de winst over het lopende boekjaar te koop.

Stabiliseren
Al met al zijn kwartaalcijfers minder beroerd dan de eerste koersreactie doet vermoeden. De omzet in navigatiekastjes staat onder druk, dat is een bekend gegeven. Volgens Goddijn is die markt echter op een punt gekomen waarop de prijzen beginnen te stabiliseren.

De verbetering van de brutomarge geeft echter hoop. Deze is het gevolg van een verschuiving van de omzet van hardware naar dienstverlening en content. De divisie ‘Business Solutions’ zag de omzet met 14 procent toenemen tot 19 miljoen euro.

Bij ‘Content & Services’ daalde de omzet fractioneel tot 105 miljoen euro. Het aandeel in de totale omzet van TomTom van deze onderdelen neemt snel toe en is tekenend voor de transformatie waar het bedrijf in zit.

Beleggers zullen nog wat geduld moeten hebben met TomTom: het bedrijf gaat de goede kant op, maar is er nog niet.

De kroonprins van weleer
TomTom was ooit hét succesverhaal van het Nederlandse bedrijfsleven. Het aandeel kwam op 27 mei 2005 naar de beurs voor 17,50 euro en in maart 2006 volgde al de opname in de AEX. De koers liep op tot bijna 70 euro, waarbij de beurswaarde van het bedrijf 8 miljard was. Op de beurs is TomTom nu zo’n 800 miljoen waard, een tiende daarvan.

In 2007 kocht TomTom kaartenmaker Tele Atlas voor drie miljard euro. Dat was veel te veel en het kostte het bedrijf bijna de kop, omdat het grootste deel van de overnamesom werd geleend. 

Nu is de schuldenberg sterk verlaagd en dat proces is nog niet afgerond: in het afgelopen kwartaal werd de netto schuld verder verlaagd naar 153 miljoen euro, van 191 miljoen aan het eind van het vorige kwartaal. 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen