VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 oktober 2012

Docdata blijft groeien in tijden van beknibbelende consument

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Docdata heeft de goede gang van zaken in de eerste jaarhelft in het derde kwartaal weten voort te zetten. Ook voor het vierde kwartaal is het bedrijf positief gestemd.

De consumentenbestedingen mogen dan onder druk staan, als we dan iets kopen dan is het steeds vaker via internet.

En in dat geval is Docdata vaak betrokken, met klanten als Bol.com, V&D en de Bijenkorf. Het bedrijf verzorgt de complete afhandeling van bestellingen en retourzendingen, een complex en nauwkeurig logistiek proces.

Derde kwartaalbericht
Zonder concrete cijfers te noemen spreekt Docdata over een ‘sterke' (20-30 procent) groei van de omzet in het derde kwartaal en een verbetering van het bedrijfsresultaat en nettowinst.

De groei is wel af gevlakt ten opzichte van de eerste jaarhelft. Toen verdubbelde het bedrijfsresultaat en steeg de nettowinst van 2,5 miljoen naar 4,2 miljoen euro. De vergelijkingsbasis is nu een stuk sterker.

Het e-commerce bedrijf van Docdata realiseerde in de tweede helft van vorig jaar een bedrijfsresultaat van 3,9 miljoen euro tegen 3,0 miljoen in de eerste helft 2011.

Daar staat tegenover dat het andere bedrijfsonderdeel van Docdata, machinebouwer IAI, vorig jaar nog 2,2 miljoen euro binnenbracht en dit jaar waarschijnlijks niets tot zelfs een licht negatief bedrijfsresultaat zal boeken.

Wel stijgt het orderboek van IAI, vooral door een order van het Zwitserse Trüb voor het personaliseren van paspoorten, maar dat is iets voor volgend jaar. IAI heeft veel last van overheidsbezuinigingen.

Toename online-transacties
Ook uit het aantal verwerkte unieke online transacties valt op te maken dat de groei bij de e-commerce diensten er nog altijd goed in zit.

Was er over de eerste zes maanden sprake van een stijging van 12 procent naar 18.5 miljoen transacties, over de eerste negen maanden spreken we over 29 miljoen transacties, een groei van 11,5 procent.

Expansie
Docdata wil zijn e-commerce servicebedrijf verder op de kaart zetten. Nu is het vooral groot in Nederland en Duitsland en actief in het Verenigd Koninkrijk.

Daar is dit jaar Italië bijgekomen en aan uitbreiding naar meerdere andere Europese landen wordt gewerkt.

Vooralsnog is de groei er in de bestaande landen ook nog lang niet uit. Alleen dit jaar is al voor bruto 11,7 miljoen euro geïnvesteerd (geheel vorig jaar 9,8 miljoen euro) in extra opslagruimte in Waalwijk en in het Duitse Großbeeren.

Zalando
Zoals al eerder bekend zal Zalando, de grootste e-commerce klant van Docdata vanaf volgend jaar de opslag en levering van zijn producten zelf gaan uitvoeren, wat naar verwachting eind 2015 volledig zijn beslag zal krijgen.

Dat betekent dat de dienstverlening aan Zalando volgend jaar substantieel minder zal worden en Docdata voor vervangende omzet zal moeten zorgdragen.

Dat moet lukken zou je zeggen, al is niet bekend hoe groot Zalando voor Docdata is.

Het vertrek van Zalando legt intussen ook een bedreiging bloot. Wat te denken van het vertrek van nog meer grote klanten of de opkomst van webspelers als het Amerikaanse Amazon die geen klant zijn van Docdata.


Gerelateerde artikelen

DocData moet verkoop van groeiparel beter uitleggen
Onbevredigend bod op onderdeel DocData geeft minderheidsaandeelhouders het nakijken
Onbevredigend bod op onderdeel DocData geeft minderheidsaandeelhouders het nakijken
23-11-2015

Het bod van het Amerikaanse Ingram Micro op DocData’s meest kansrijke onder…

Lees verder

docdata overname
Sleuteljaar voor optimistisch Docdata
28-05-2013

E-commerce-dienstverlener Docdata is een voor het bedrijf spannend jaar goe…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}