VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eurocrisis? Brunel groeit ook in Europa gewoon door

Detacheerder Brunel heeft ook in het derde kwartaal goede zaken gedaan en  over de volle breedte beter gepresteerd dan verwacht. Ook in Europa blijft het bedrijf groeien.

Dat Brunel niet te vergelijken is met uitzendorganisaties als Randstad en USG was al langer duidelijk.

Toch blijven de verschillen in prestaties opvallend. Waar Randstad en USG kampen met stevige omzet- en margedruk, trekt Brunel de verwachte omzetgroei nog flink op van minimaal 15 procent naar 25 procent.

De Amsterdamse detacheerder profiteert volop van de groeiende investeringen in de energiesector, een wereldmarkt die goed is voor circa 70 procent van de omzet.

Derde kwartaal
Brunel boekte in het derde kwartaal een omzetgroei van 33 procent tot 352,2 miljoen euro. Na drie kwartalen heeft het daarmee al 94 procent van de jaaromzet 2011 binnen.

Gecorrigeerd voor positieve valuta-effecten van de Amerikaanse en Australische dollar blijft er nog steeds een fraaie 26 procent omzet groei over.

Brunel profiteert sterk van de Australische energieprojecten die het om handen heeft. De omzetbijdrage van deze projecten is 72 miljoen euro, twee keer zoveel als in het derde kwartaal van 2011.

Maar ook de reguliere activiteiten in de olie- en gasindustrie doen het met een groei van 27 procent bijzonder goed en boven verwachting. De omzet van de olie- en gasdivisie steeg als geheel met 45 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebit) van Brunel als geheel nam met 27 procent toe tot 21,2 miljoen euro. Gecorrigeerd voor twee incidentele kostenposten bedraagt de groei liefst 38 procent.

Ondanks de hoge omzetgroei en het grote aandeel van de lager renderende olie- en gasmarkt wist Brunel er toch een hogere winstmarge (EBIT)  uit te persen dan vorig jaar (7,1 procent exclusief eenmalige kosten, tegen 6,8 procent).

Ook groei in Europa
Waar Randstad vanwege aanhoudende krimp in Europa inzet op groei in de Verenigde Staten, groeit Brunel in Europa doodleuk met 11 procent tot 96 miljoen euro omzet.

In Nederland is de groei marginaal, in Duitsland stijgt de omzet met 20 procent en blijft de marge intact.

Lieveling
Beleggers onthalen de cijfers van Brunel met tevredenheid: een fikse koersstijging is het gevolg. Opnieuw koerswinst dus op een aandeel dat dit jaar toch al 73 procent is gestegen tegen een plus van 15 procent voor Randstad en een koersverlies van 13 procent voor USG.

Topman Jan Arie van Barneveld kan inmiddels wel een potje breken bij beleggers.




Gerelateerde artikelen