VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer bewijzen defensieve kwaliteiten

De grote internationale uitgevers genoteerd aan de Nederlandse beurs voelen de economische teruggang in Europa wel degelijk, maar de bedrijfsmodellen vertonen de traditionele robuustheid.

Ook de uitgeefsector voelt de economische tegenwind, wat zich uit in krappere budgetten, vooral in Europa.

Door een goede internationale spreiding en een geavanceerd productaanbod, wisten zowel Wolters Kluwer als Reed Elsevier in het derde kwartaal autonome groei te realiseren.

Bij Wolters Kluwer is de groei van 1 procent wat gematigder dan de 3 procent groei die Reed Elsevier wist te bereiken, wat vooral van doen heeft met de wat grote blootstelling van Wolters Kluwer aan de Europese markt.

Wolters Kluwer
Bij Wolters Kluwer gaan de zaken in het derde kwartaal ongeveer zoals in de eerste jaarhelft. Harde cijfers verstrekt de uitgever niet.

In Europa (circa 38 procent van de omzet), waar Wolters Kluwer vooral actief is met juridische informatie, is de markt  verder onder druk komen te staan.

Bij de halfjaarcijfers was al sprake van een autonome krimp met 2 procent. De Amsterdamse uitgever verwacht hier aanhoudend uitdagende omstandigheden.

Deze teruggang wist Wolters Kluwer net als eerder dit jaar te compenseren met groei in Noord-Amerika (circa 55 procent van de omzet), waar alle activiteiten hun goede autonome expansie doorzetten. Het gaat hier om juridische, fiscale en medische uitgave en financiële en compliance diensten.

De terugkerende inkomsten uit abonnementen (75 procent van de totale omzet) bleef zich goed ontwikkelen, vooral door groei in elektronische abonnementen en diensten.

Wolters Kluwer wist de winstmarge (ebita) in het derde kwartaal zelfs wat te verhogen, dankzij kostenbesparingen en valuta-effecten. Daarmee zal de winstgevendheid over de eerste drie kwartalen vergelijkbaar zijn aan vorig jaar.

Reed Elsevier
Reed Elsevier, nog wat summierder in zijn berichtgeving, wist bij alle vijf de bedrijfsonderdelen groei te realiseren, inclusief de meer cyclische Reed Business Information.

Reed Elsevier betrekt circa 29 procent van de omzet uit Europa , net als Wolters Kluwer circa 55 procent uit Noord-Amerika, maar leunt relatief meer op opkomende markten.

Het gaat vooral goed bij Lexis Nexis Risk Solutions , data en analysemateriaal voor verzekeraars, waar een groei van 6 procent geboekt werd.

Gematigder is de groei bij Lexis Nexis Legal & Professional (+1 procent), waar Reed Elsevier met een nieuw elektronisch platform tegenwicht probeert te bieden aan terughoudende klanten.

Vooruitzichten gehandhaafd
Beide uitgevers houden vertrouwen in de eerder afgegeven omzet- en winstverwachtingen.

Voor Wolters Kluwer betekent dat onder meer een ebita-marge van 21,5-22,5 procent, een vrije kasstroom van meer dan 425 miljoen euro en een laag enkelcijferige groei van de verwaterde winst per aandeel.

Reed Elsevier is wat minder gedetailleerd en houdt vast aan groei van de onderliggende omzet en winst.
Waar het aandeel Wolters Kluwer wat terrein prijs gaf na de cijfers, weet Reed Elsevier wel licht in koers te stijgen.

De omzetontwikkeling bij Reed Elsevier is dan ook wat overtuigender, terwijl de koers van Wolters Kluwer ook al een aardige rit gemaakt heeft. 

Solide kasstromen staan bij beide fondsen garant voor goede dividenduitkeringen van boven de 4 procent op deze koersen.

MEER WOLTERS KLUWER:

25 juli 2012

22 februari 2012

27 juli 2010

23 februari 2010

17 november 2010

3 november 2010

28 juli 2010





Gerelateerde artikelen