VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak groeit gewoon door

De cijfers van Vopak over het derde kwartaal zijn alleszins goed, maar het aandeel beweegt nauwelijks. Na een paar erg goede jaren is het aandeel erg duur geworden.

Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het derde kwartaal het bedrijfsresultaat (EBITDA) met 19 procent opgeschroefd. De netto omzet min bedrijfskosten  komt uit tot 195,1 miljoen euro.

De Rotterdamse havenonderneming blijft groeien doordat zij haar opslagcapaciteit gestaag kan blijven uitbreiden.


Momenteel beschikt Vopak wereldwijd over 29,9 miljoen kubieke meter opslagcapaciteit, tien procent meer dan een jaar geleden. Het feit dat de bezettingsgraad van die tanks wat afnam van 93 naar 91 procent, verhinderde niet dat de winst verder steeg.

Niet immuun
Het is niet zo dat Vopak helemaal ongevoelig is voor de recessie in Europa.  Op de thuismarkt Nederland stond de bezettingsgraad het meest onder druk. In Noord- en Latijns Amerika was er echter een betere bezetting in het afgelopen kwartaal.

Vopak herhaalt de verwachting dat de doelstelling voor 2013 al dit jaar zal worden gerealiseerd: een bedrijfsresultaat (EBITDA) tussen 725 en 800 miljoen euro.

In 2016 moet er zelfs een EBITDA van een miljard euro staan. Die uitspraak kan het bedrijf doen in de wetenschap dat de projecten in aanbouw tot 2014 nog zullen zorgen voor 4,7 miljoen kubieke meter extra opslagcapaciteit.

Groeikansen
Vopak bevindt zich in een interessante groeimarkt dankzij de verwachte groei van het gebruik van energie en chemicaliën en de steeds groter wordende verschillen tussen waar deze stoffen geproduceerd worden en waar zij worden gebruikt.

Zo zorgt bijvoorbeeld de winning van schaliegas in de Verenigde Staten ervoor dat het land chemische producten gaat produceren die concurrerend zijn met die uit het Midden-Oosten. Hierdoor ontstaan nieuwe productstromen en groeit de vraag naar opslagcapaciteit.

Duur
De cijfers waren iets beter dan wat analisten hadden ingeschat, maar niet genoeg om de koers van het aandeel fors hoger te zetten. Vopak noteert een fractie hoger op 54,40 euro.

Het aandeel heeft het de laatste jaren als belegging geweldig gedaan, waardoor het nu niet bepaald goedkoop meer is.

Analisten verwachten voor dit jaar nu een winst per aandeel van 2,70 euro, dus Vopak staat zo’n 20 keer de winst.

Het bedrijf heeft het beleid om 25 tot 40 procent van de nettowinst per aandeel uit te keren als dividend.

Het dividend van 0,80 euro dat vorig jaar werd uitgekeerd kan dus wel gehandhaafd worden. Bij de huidige koers geeft dat een dividendrendement van 1,5 procent en dat houdt ook niet over. Een verhoging richting een hele euro krijgt beleggers misschien weer enthousiast.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen