VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 november 2012

Deel aandelen ASML omgeruild voor contanten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Al eerder aangekondigd maar nu komen ze echt aan boord als aandeelhouder bij ASML: Intel, TSMC en Samsung. Beleggers merken het aan hun aandelenbezit.

Even leek ASML maandagochtend de grootste daler op het Damrak, met een beurskoers die ruim twintig procent onder het slot van vrijdag lag.

Maar feitelijk gaan beleggers met aandelen ASML in hun portefeuille er niet op achteruit. Wel leveren zij een deel van hun aandelen in en ontvangen daarvoor een bedrag in contanten.

De transactie
ASML deed een kapitaaluitkering aan haar aandeelhouders die verband houdt met het ‘Customer Co-Investment Program', dat het bedrijf in de zomer aankondigde.

ASML betaalt per aandeel 9,18 euro terug en er vindt een ‘reverse stock split' plaats met een verhouding van 77 staat tot 100. Beleggers ontvangen hun geld op 3 december.

Amerikaanse beleggers krijgen dan een bedrag in dollars tegen de wisselkoers van 27 november. Per saldo vindt er door deze transactie geen verwatering plaats van de winst per aandeel.

Tegelijk met deze transactie worden er aandelen uitgegeven aan drie stichtingen van participerende klanten van ASML. Op deze manier verwerven Intel, TSMC en Samsung een aanmerkelijk belang in een van de meest succesvolle Nederlandse bedrijven van dit moment.

De grootste
ASML is nu met grote voorsprong wereldmarktleider in lithografiesystemen waarmee halfgeleiders worden gemaakt. De onderneming heeft haar marktaandeel de laatste jaren gestaag weten uit te breiden naar zo'n 80 procent. ASML levert aan nagenoeg alle belangrijke chipmakers.

ASML ontvangt 3,85 miljard euro voor de aandelenpakketten die aan Intel, TSMC en Samsung zijn verkocht. Dit bedrag wordt nu teruggeven aan de (oude) aandeelhouders.

De drie chipmakers steken samen ook nog 1,38 miljard euro in de chipmachinemaker uit Veldhoven. Dit geld zal worden aangewend voor onderzoek en ontwikkeling van de nieuwste generatie lithografietechniek.

Topman Meurice van ASML mocht vorige week nog het Blauwe Bord in ontvangst nemen vanwege de puike rendementen die zijn bedrijf beleggers heeft bezorgd. 


Gerelateerde artikelen

ASML blijft positief verrassen
ASML: record op record en een rooskleurig toekomstbeeld
Optimistisch ASML heeft wind vol in de zeilen
Optimistisch ASML heeft wind vol in de zeilen
19-07-2017

Traditiegetrouw publiceerde ASML woensdag als eerste de kwartaalcijfers. He…

Lees verder

asml kwartaalcijfers
ASML koopwaardig volgens Citi, maar er zijn alternatieven
ASML koopwaardig volgens Citi, maar er zijn alternatieven
15-06-2017

De altijd wat cyclische chipsector ligt er al een tijdje erg goed bij en de…

Lees verder

asml chiptechnologie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}