VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips moet extra miljoenen reserveren bij doorvoeren bezuinigingen

Topman Frans van Houten zou bij Philips de man zijn die rigoureus saneert. Maar de meeste reorganisatiekosten komen dit jaar voort uit bezuinigingen van voor zijn komst.

Philips maakte in een analistenpresentatie bekend dat de totale herstructureringslast in het vierde kwartaal niet uit zal komen op de eerder voorspelde 300 miljoen euro, maar op 380 miljoen euro.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar rapporteerde Philips in totaal 222 miljoen euro aan kosten voor herstructurering en overnames. Met de 380 miljoen euro in het vierde kwartaal komt de teller over heel 2012 dus uit op 602 miljoen euro.

Waar?
Waar komen deze kosten vandaan? Volgens een woordvoerder lopen hier twee programma’s naast elkaar. Er is het vorig jaar onder nieuw aangetreden topman Frans van Houten ingezette programma ‘Accelerate!’.

Dit moet tot en met 2014 een besparing opleveren van 1,1 miljard euro. Daartegenover staan dit jaar voor 210 miljoen euro aan kosten. In 2013 bedraagt deze kostenpost 125 miljoen euro.

Daarnaast is er een herstructurering bij de lichtdivisie. “Voor Van Houten aantrad was er al een programma bij Licht. Het gaat er daarbij om Licht aan te passen aan de veranderende wereld, met name de LED-transformatie”, legt de woordvoerder uit.


Philips maakt kosten om de draai te maken van conventionele verlichting naar LED-verlichting. “LED groeit als een tierelier. Als die transformatie sneller gaat, heeft dat zijn weerslag op conventionele verlichting.”

Het is dan ook de lichtdivisie die de maandag aangekondigde kostenverhoging drijft. De lichttak maakt in het vierde kwartaal 70 miljoen euro extra kosten dan eerder begroot.

Deze zijn nodig om de commerciële activiteiten in Noord-Amerika te reorganiseren en de overheadkosten te verlagen.

Kleisterlee
Topman Frans van Houten zou de man zijn die bij Philips zwaar in de kosten snijdt. In werkelijkheid is slechts een derde van de herstructureringskosten het gevolg van zijn bezuinigingsprogramma Accelerate. De meeste kosten worden gemaakt op bezuinigingen die zijn ingezet door zijn voorganger.




Gerelateerde artikelen