VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon trekt verder Oost-Europa in

Aegon neemt het Oekraiense verzekeringsbedrijf Fidem Life over. Hiermee krijgt het voet aan de grond in een groot Oost-Europees land met een onderontwikkelde verzekeringsmarkt die groeikansen biedt.

De bedrijven maakten de overname woensdag bekend. Fidem was oorspronkelijk de Oekraïense tak van Fortis. Het werd in 2010 overgenomen door het management en het Amerikaanse investeringsfonds Horizon Capital.

Aegon is op dit moment al aanwezig in een vijftal Oost-Europese landen: Polen, Hongarije, Slowakije, Tsjechie en Roemenië. Daarnaast schaart het concern ook de activiteiten in Turkije onder Centraal- en Oost-Europa.

Kleine speler in groeimarkt  
In deze zes landen samen bedroegen de bruto premie-inkomsten van nieuw gesloten verzekeringen vorig jaar 422 miljoen euro. Fidem Life schreef de eerste negen maanden van dit jaar voor 81,3 miljoen Oekraïense Hryvnia (7,6 miljoen euro) aan bruto premie-inkomsten.

Door de overname neemt de omvang van de activiteiten van Aegon in de regio dus met slechts enkele procenten toe. Maar de activiteiten van Fidem groeien wel. Ten opzichte van de eerste negen maanden in 2011 was sprake van 113 procent groei.


Aegon maakte geen overnamesom bekend. Ook het bedrag dat verkoper Horizon Capital in 2010 neerlegde voor het bedrijf werd niet bekendgemaakt. Maar een blik op de balans leert dat Fidem eind vorig jaar een eigen vermogen had van bijna 50 miljoen Hryvnia (5 miljoen euro).

Daarnaast is bekend dat Fortis zes jaar geleden 7,6 miljoen euro betaalde voor een groot deel van de activiteiten waar Fidem nu uit bestaat. De overnamesom zal waarschijnlijk in deze orde van grootte liggen.

Voet aan de grond
Fidem is een van de top-10 verzekeraars van Oekraïne. Naar eigen zeggen was het over de eerste negen maanden van dit jaar zelfs de grootste speler op de markten voor pensioenen en levensverzekeringen.

Dat deze markten nog tot wasdom moet komen blijkt wel uit het feit dat Fidem er in die negen maanden slechts 2419 verzekerden bij kreeg. In een land met bijna 46 miljoen inwoners, zijn dat geen grote aantallen.

Maar Aegon ziet vooral perspectief voor groei. “Gezien de omvangrijke bevolking en lage penetratiegraad van levensverzekeringen, biedt de Oekraine Aegon een aantrekkelijke groeikans voor de lange termijn”, aldus Gábor Kepecs de topman van Aegon in de regio.

Deze overname is dus vooral een manier om voet aan de grond te krijgen in het land.

MEER AEGON:

8 november 2012

9 augustus 2012

29 mei 2012

10 mei 2012

17 februari 2012

21 juni 2011

21 juni 2011

15 juni 2011

16 mei 2011

12 mei 2011

24 februari 2011

24 februari 2011

11 november 2010


Op de hoogte blijven in dit dossier?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen