VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Daar gaan de besparingen van Philips-topman Van Houten

Het draaide weer wat beter bij Philips de laatste maanden, ook werd er voor honderden miljoenen bezuinigd. En dan is er ineens een megaboete uit Brussel en een nieuwe deuk in de reputatie.

Het moet Frans van Houten af en toe zwaar te moede zijn.

Ruim anderhalf jaar is hij nu topman bij Philips en de tegenvallers uit het verleden blijven uit de kast rollen.

Nu wordt Van Houten geconfronteerd met een boete van de Europese Commissie kartelvorming in 2001.

Het gaat om prijsafspraken in de televisietak, een branche waarmee het al jaren worstelt en die dit jaar eindelijk is afgestoten.

De boete zal een gat van ruim een half miljard euro slaan in de resultaten van het vierde kwartaal. Daarmee is de kostenbesparing van 400 miljoen die Van Houten dit jaar had willen doorvoeren in één keer vervlogen.

"Disproportioneel en onrechtvaardig" reageert Van Houten in een reactie. Het concern zal waarschijnlijk in hoger beroep gaan tegen de boete.

Maar voordat Philips in beroep kan gaan zal er eerst betaald moeten worden en dat zal waarschijnlijk nog dit kwartaal gebeuren.

Forse impact
De boete raakt de resultaten van Philips flink. Voor 2012 rekende Slob op een nettowinst van 741 miljoen euro en voor het vierde kwartaal op 157 miljoen euro.

Dan heeft een tegenvaller van 509 miljoen euro behoorlijke impact. Philips had geen reservering gemaakt voor deze boete.

Operationeel leek Philips zich afgelopen tijd ontworsteld te hebben aan eerdere malaise. De resultaten over de drie meest recente kwartalen werden door de markt met enthousiasme begroet. Deze week waren er ineens tegenvallers.

Behalve de megaboete uit Brussel bleken de kosten van een oud bezuinigingsprogramma
Vaker
Naast  de financiële schade is er de reputatieschade, want weer wordt Philips in verband gebracht met onoorbare praktijken.

Vorig jaar werd bekend dat tussen 2000 en 2007 ziekenhuisdirecteuren in Polen op grote schaal ziekenhuisdirecteuren zijn omgekocht om voor producten van Philips te kiezen. Op het hoofdkantoor zouden die omkooppraktijken bekend zijn geweest.

In 2011 kwamen ook boekhoudkundige onregelmatig bij de zorgdivisie in Mexico naar buiten. En dan is daar nog het Philips pensioenfonds dat een hoofdrol speelt in een omvangrijke vastgoedfraude. De directeuren van het fonds konden jarenlang hun gang gaan en de pensioenpot voor miljoenen benadelen.

Het zijn allemaal zaken uit het verleden. Toch is het te hopen dat topman Van Houten niet alleen bezig is met bezuinigen maar ook de interne controle goed in de gaten houdt. Anders kan het over een paar jaar weer raak zijn.




Gerelateerde artikelen