VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Passagiersvervoer groeit, vracht verliest meer bij Air France/KLM

De koers van Air France-KLM zit weer aardig in de lift, maar er moeten nog grote slagen gemaakt worden om de vlucht succesvol voort te kunnen zetten.

Zware concurrentie, hoge personeel- en brandstofkosten plus een megaschuld brachten Air France-KLM afgelopen jaar in bijzonder zwaar weer.

Fusiearchitecten Jean-Cyril Spinetta en Leo van Wijk moesten er aan te pas komen om een drastische koerswijziging in te zetten.

Air France/KLM wil de efficiency van de organisatie in 2014 met twintig procent verhogen ten opzichte van 2011. Ook moet er 2 miljard euro aan extra cash vrijgespeeld worden.

Dat bedrag is nodig om de torenhoge nettoschuldenlast van 6 miljard euro (eigen vermogen bedraagt 5,3 miljard euro) tot dragelijke proporties terug te brengen.

Bij de Franse tak zullen circa 5.000 banen komen te vervallen, terwijl ook bij KLM het mes er flink ingaat.

Hoeveel banen er bij KLM op de tocht staan is onduidelijk, maar in ieder geval moeten de salariskosten met ruim 15 procent oftewel 350 miljoen euro gedrukt worden. KLM moet totaal circa 1 miljard euro cash vrijspelen. Onderhandelingen over een nieuwe cao lopen nog.

Hoe verder?
Uit de derdekwartaalcijfers bleek dat de resultaten in de lift zitten, vooral bij het passagiersvervoer. Het veel conjunctuurgevoeligere vrachtvervoer zag de verliezen juist oplopen. Volgens de laatste vervoerscijfers zet deze trend door.

Alleen bezuinigingen zijn niet voldoende om Air France-KLM structureel in de lucht te houden. Daarvoor is ook de impact van de olieprijs te groot en juist daar heeft het geen invloed op.

De prijs van een vat Brent olie is dit jaar per saldo ongeveer vlak, maar als de olieprijs stijgt naar bijvoorbeeld 130 dollar per vat dan loopt de brandstofrekening zo maar een miljard dollar op, een stevige hedgestrategie ten spijt.

Financiële positie
De balans van Air France-KLM blijft zwak en de komende jaren wachten forse aflossingsverplichtingen.

TWEE JAAR AANDEEL AIR FRANCE/KLM
 

De huidige kasstroom van circa 900 miljoen euro en de opbrengsten van de aangekondigde bezuinigingen zullen vooral voor schuldafbouw nodig zijn. Dat beperkt het concern in zijn bewegingsvrijheid.

Deze week werd bekend dat Air Frane-KLM en zijn Amerikaanse Skyteam- partner Delta interesse hebben in een belang in Virgin Air.

Dit zou extra capaciteit op Londen Heathrow opleveren en de positie op de trans-Atlantische routes versterken.

Onduidelijk is hoe de luchtvaartmaatschappij het eventuele belang in Virgin gaat financieren. Een onlangs met succes geplaatste vijfjarige lening van een half miljard helpt in ieder geval.

LEES MEER:

7 september 2012

25 mei 2012

4 mei 2012

 26 januari 2012

13 januari 2012

18 oktober 2011

29 juli 2011

7 juli 2011

19 mei 2011

15 februari 2011




Gerelateerde artikelen