VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Octoplus-topman kan meer dan vijf ton toucheren na overname

Voor aandeelhouders is de overname van OctoPlus bepaald geen zilvervloot. Maar voor het bestuur en vooral bestuursvoorzitter Jan Egberts, zal de verkoop aan het Indiase Dr. Reddy's financieel wel gunstig uitpakken.

Uit het vrijdag gepubliceerde biedingsbericht blijkt dat de bestuursleden omvangrijke vertrekpremies meekrijgen als ze het biotechnologiebedrijf na de overname verlaten.

Egberts krijgt bij vrijwillig vertrek na de overname 525.000 euro mee. Dit bedrag bestaat uit een jaarsalaris en de gemiddelde bonusuitkering over de voorgaande drie jaar.

Deze regeling wijkt af van wat het bedrijf eerder heeft gecommuniceerd. In het jaarverslag staat dat de bestuurders per jaar dat ze in functie zijn 1,5 maandsalaris plus de gemiddelde bonus aan vertrekpremie krijgen.

De regeling is wel toegepast op de andere twee bestuurders. Voor financieel topvrouw Susan Swarte is de vertrekpremie daarom 105.000 euro en voor chief business officer Gerben Moolhuizen 200.000 euro.

Als ze na de overname vertrekken, is het avontuur bij OctoPlus voor Egberts en Swarte sowieso van korte duur geweest. Swarte trad in 2009 bij het bedrijf in dienst, Egberts eind 2010.

Nog niet rond
Dat de overname doorgaat is nog niet helemaal zeker. Vanaf vandaag en tot 8 februari kunnen beleggers hun stukken aanbieden. Dr. Reddy's zal het bod gestand doen als 92,5 procent van de stukken is aangemeld. Op dit moment is 62,4 procent van de aandelen toegezegd.

De bedrijven hebben verder waarborgen ingebouwd die een concurrerend bod lastig maken. Als de overname niet doorgaat in verband met een concurrerend bod, betaalt OctoPlus een vergoeding van een half miljoen euro.

Daarnaast is sinds donderdag een Business Development Agreement van kracht waaronder OctoPlus van de Indiërs een voorschot van 2 miljoen euro heeft gekregen voor nog te verrichten werkzaamheden.

Maar als een concurrerend bod wordt gedaan dat de steun krijgt van het bestuur van OctoPlus, dan kan het voorschot worden omgezet in een lening. Deze lening kan weer worden geconverteerd in aandelen. Hierdoor krijgt Dr. Reddy's een belang waarmee het een concurrent mogelijk de pas kan afsnijden.

Eerder dit jaar ging Biolex, de Amerikaanse partner van Octoplus, failliet. Hierdoor moest OctoPlus omvangrijke afschrijvingen doen en zag het een flink bedrag aan toekomstige inkomsten verdampen. Dit maakte de zoektocht naar een partner onvermijdelijk.

Het bestuur steunt het bod dan ook. Maar tegelijkertijd geeft de overname de bestuurders zelf ook een goede vertrekmogelijkheid bij een bedrijf waarvan de toekomstperspectieven deze zomer sterk verslechterd zijn.

LEES MEER:

9 juli 2012

24 mei 2011

18 februari 2011

 8 juni 2010

Op de hoogte blijven?Gerelateerde artikelen