VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

“Ik ben er de persoon niet naar om op de winkel te passen”

ASML-topman Eric Meurice verlengde zijn contract in 2012 met twee jaar in plaats van de gebruikelijke vier. Is dat de opmaat voor een wisseling van de wacht bij het technologieconcern? Meurice antwoordt.

Chipmachinefabrikant ASML was al het grootste bedrijf in zijn soort ter wereld toen Eric Meurice in 2004 topman werd.

Onder leiding van de Fransman heeft het technologiebedrijf zijn positie alleen maar verder uitgebouwd en beheerst nu tachtig procent van de chipmachinemarkt. 

Drie grote chipfabrikanten werden vorig jaar verleid om voor miljarden in ASML te investeren en aandeelhouder te worden.

Door deze partijen, Intel, TSMC en Samsung, aan zich te binden heeft ASML op langere termijn zekerheid dat nieuwe generaties chipmachines verkocht zullen worden.

Of Eric Meurice op die langere termijn nog de man is die ASML aanstuurt moet dit voorjaar duidelijk worden. Nog nooit is Eric Meurice (55) zo lang bij één werkgever gebleven als bij ASML.

De topman verlengde zijn contract eerder met twee jaar in plaats van de gebruikelijke vier. Wat is daarvan de achtergrond? Een kort gesprek met Eric Meurice.

U bent al ruim acht jaar CEO van ASML. In het begin zou u regelmatig verbaasd zijn geweest over de anarchistische omgeving waarin u was beland bij ASML: de mensen luisterden niet naar u. Gaat dat nu beter?
"(lachend) Daarin is de afgelopen acht jaar niets veranderd."
 
Verlengde u uw contract met ASML vorig  jaar daarom maar met twee jaar in plaats van de gebruikelijke vier?
"Even serieus. Zowel van mijn kant als van de kant van de raad van commissarissen vonden we het noodzakelijk om beide partijen niet langer tot elkaar veroordeeld te laten zijn. Ik ben iemand die houdt van opbouwen en veranderen.

Ik wilde ASML niet dwingen om nog lang met een dergelijk type topman door te gaan als ASML in rustiger vaarwater zou zijn beland. Ik ben er de persoon niet naar om op de winkel te passen, dan ga ik liever weg. Daarom leek een langere contractduur mij niet zinvol."

Denkt de raad van commissarissen daar ook zo over?
"De raad van commissarissen heeft nu hun handen vrij om te beoordelen of er een andere koers gevaren moet worden. Kortom, de vrijheid van een korter contract is positief voor beide partijen.

Dat betekent overigens niet dat de beslissing al is genomen. Onder normale omstandigheden zal mijn positie komend voorjaar onderwerp van gesprek zijn. Dan kan ASML een jaar voor mijn eventuele vertrek aandeelhouders duidelijkheid verschaffen. 

Hoe denkt u dat beleggers zouden reageren als u vertrekt?
"Een ceo die vertrekt geeft altijd wat onzekerheid. Als ik zou vertrekken is dat positief nieuws, denk ik. Dat zou betekenen dat zowel de commissarissen als ikzelf van mening zijn dat ASML niet langer een ‘kick in the butt’-type nodig heeft die ingrijpende beslissingen moet nemen.

Mocht ik aanblijven, dan hoop ik dat mijn trackrecord dusdanig is dat de beurskoers niet zal dalen."

Dit interview is een passage uit een langer gesprek met Eric Meurice. Lees het gehele interview

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen