VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overname TNT Express weer een stapje minder zeker

Eurocommissaris Alumnia is er niet van overtuigd dat er, na het afstoten van oud TNT Express- activiteiten voldoende concurrentie zal zijn in de Europese pakketjesmarkt. Slechts nieuws voor TNT Express.

Joaquin Alumnia moet spitsroeden lopen. Eén verkeerd woord van de mededingscommissaris kan flinke gevolgen hebben op financiële markten.

Daarom alleen al is het nieuws dat Alumnia zich in zakenkrant The Financial Times (FT) uitlaat over de concurrentieproblemen die samenhangen met de overname van TNT Express door UPS "niet makkelijk" op te lossen zijn.

Beleggers schrikken. Het aandeel daalt 3 procent tot 8,25 euro. Deze koers ligt met dertien procent ruim onder het voorgenomen bod van 9,50 euro van de Amerikanen.

De tijd dringt. Alumnia laat 5 februari weten of hij groen of rood licht geeft voor de overname.
DPD "niet gelijkwaardig"

UPS staat in de hoek. Het gerucht gaat dat er nog maar één partij in de race is - het relatief kleine Franse DPD - om TNT activiteiten over te nemen in tenminste 16 Europese landen. Hoewel het hier om een stevige uitverkoop gaat, is Brussel
niet overtuigd.

"Het verdwijnen van een concurrent als TNT Express maakt het nodig dat een alternatieve partij dezelfde rol zal moeten spelen met een gelijkwaardige concurrentiedruk" (vertaling redactie), aldus een strenge Alumnia in de FT.

Grootste probleem van mogelijke koper DPD is dat de Fransen geen vliegtuigen hebben en dus afhankelijk zijn van
rivalen om pakketjesdiensten aan te kunnen bieden.

Op een kier
Het roept de vraag bij de Europese Commissie (EC) op of DPD voldoende gecommitteerd is om op de langere termijn goed te concurreren met mastodonten als DHL en UPS.

De deur staat wel op een kiertje. Als DPD een businessplan kan overhandigen waarin het een overtuigende lange termijnstrategie uitspreekt voor Express in Europa kan de deal nog doorgaan. Maar Alumnia zal niet snel tevreden zijn:

"Ik heb tegen UPS gezegd dat ze een gelijkwaardige concurrent moeten tonen. Iedereen weet dat DPD dat niet is. We hebben garanties nodig: alleen zeggen 'ik wil veranderen' is niet genoeg."

De EC kan, mits er overeenstemming is over de verkoop tussen UPS en DPD, de uitspraak over doorgang van de deal oprekken tot eind februari.

Tactisch FedEx
In de FT laat Alumnia verder weten dat een verkoop aan FedEx als de meest eenvoudige optie wordt gezien, omdat de Amerikanen eigen vliegtuigen hebben en een goed ontwikkeld netwerk in Europa.

Maar FedEx geeft niet thuis. Informele pogingen van UPS om, overigens minder activiteiten dan in de DPD deal, af te stoten aan Fedex waren niet vruchtbaar.

Nu begint het strategiespelletje. Als Brussel geen genoegen neemt met DPD, dan blijft FedEx als enige optie over. Dit maakt de onderhandelingspositie van de FedEx extreem goed.

Zou UPS werkelijk tegen afbraakprijzen belangrijke Europese onderdelen afstoten aan haar grootste rivaal?
Het maakt de overname voor UPS in ieder geval een stuk onaantrekkelijker. Hiermee neemt ook de kans dat de
Amerikanen het bod intrekken toe. 

LEES MEER:

29 oktober 2012

10 oktober 2012

24 september 2012

6 september 2012

7 augustus 2012

 
7 augustus 2012

30 juli 2012

21 juni 2012

2 mei 2012

22 maart 2012

21 februari 2012

18 februari 2012

6 februari 2012

9 januari 2012

31 oktober 2011

6 oktober 2011

5 augustus 2011

26 mei 2011

25 mei 2011

8 april 2011

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen