VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS Reaal mag niet failliet van Fitch

De beleggingswereld wacht op de aankondiging van de reddingsmaatregelen voor SNS Reaal als pauswatchers op witte rook. Belanghebbenden zijn druk aan het voor sorteren.

Nu de Europese Commissie verboden heeft dat ING en ABN Amro een rol gaan spelen bij de redding lijkt het er steeds meer op dat de nieuwe Interventiewet gaat worden ingezet.

Verschillende politici roepen dat obligatiehouders ook maar eens moeten meebetalen. Die worden steeds nerveuzer.

Nooit
Maar SNS Reaal is een systeembank voor Nederland en daarom mag zij niet failliet gaan. En obligatiehouders niet volledig terugbetalen, tja, dat noemen economen ook wel faillissement.

De bank heeft voor 32,5 miljard euro aan Nederlands spaargeld onder beheer. Het feit dat er nog geen ‘bankrun’ heeft plaatsgevonden zoals bij DSB gebeurde nadat Pieter Lakeman hiertoe opriep wijst erop dat het Nederlandse publiek er inderdaad op vertrouwt dat de Staat een faillissement van SNS nooit zal toestaan.

Kwijt
De Wet bijzondere maatregelen financiële ondernemingen, ook wel de ‘Interventiewet’ genoemd, werd vorig jaar opgesteld en geeft Nederland nu de mogelijkheid om (achtergestelde) obligatiehouders te dwingen een deel van de rekeningen te betalen die SNS Reaal zelf niet meer kan ophoesten.

Naast de aandeelhouders, die in het geval van SNS Reaal al bijna al hun geld kwijt zijn, delen dan ook de verschaffers van vreemd vermogen in de pijn.

 

Dit is altijd een zeer ongewenst scenario geweest omdat korting op obligaties door de markt zal worden uitgelegd als ‘default’, faillissement.

Signaal
En hoe verstrekkend de gevolgen daarvan kunnen zijn, probeert .

Fitch zegt dat het afstempelen van de gewone bankobligaties van een probleembank een ‘totale wijziging’ tot gevolg zal hebben voor de manier waarop Fitch naar banken kijkt. Dit blijkt uit berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Fitch gaat er volgens het FD van uit dat alle westerse overheden gewone obligaties buiten schot houden bij een reddingsoperatie van een grote bank.

Als Nederland obligaties wel afstempelt, gaat de kredietstatus van alle Europese banken naar beneden. Dit zou de rentelasten op ruim 300 miljard euro aan obligaties die jaarlijks in de markt worden gezet fors hoger maken.

Alle Europese banken zouden pijn lijden voor zo’n faillissement van SNS Reaal via de interventiewet. Fitch zegt daarmee eigenlijk: als de kersverse voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem zijn Europese collega’s te vriend wil houden, kan hij de obligatiehouders van SNS maar beter ontzien.

Daar zit je dan met je Interventiewet. De aandeelhouders zullen het overgrote deel van het gelag wel weer betalen. Met een klein beetje hulp van enkele achtergestelde obligatiehouders, waarschijnlijk.




Gerelateerde artikelen