VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 januari 2013

Philips op de goede weg

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Meestal zijn het eenmalige reorganisatielasten die de pret bederven bij cijferpresentaties van Philips, dit keer was het een boete. Vooral een boete dan, want reorganisatielasten waren er ook. Philips leed over het vierde kwartaal van 2012 een verlies van 358 miljoen euro.

Zonder de al aangekondigde kartelboete uit Brussel (509 miljoen) en de reorganisatielast (358 miljoen) maakte Philips wel winst.

De winst voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) en exclusief eenmalig posten kwam uit op 875 miljoen euro, maar liefst 50 procent meer dan een jaar eerder.

In Europa en de Verenigde Staten daalden de inkomsten, maar dit werd goed gemaakt in de opkomende economieën van Azië en Latijns Amerika.

Vertrouwen
De omzet steeg met 7 procent tot 7,16 miljard euro, in lijn met de verwachtingen. Topman Frans van Houten heeft er vertrouwen in dat de financiële doelstellingen voor dit jaar zullen worden gehaald.

Hij doelt dan op een EBITA-marge van 10 tot 12 procent en een rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) van 12 tot 14 procent. Kosten besparingsprogramma’s liggen voor op schema.

Toch zijn er de nodige onzekerheden. Zo heeft de divisie Healthcare in de VS last van de onzekerheid omtrent de ‘fiscal cliff’. Van Houten verwacht dat de onzekerheid in het eerste kwartaal aanhoudt.

Hij verwacht mede hierdoor een langzame start van het jaar, maar wel een betere tweede helft van 2013.

Verkoop
Hét nieuws van vandaag is echter de verkoop van het onderdeel Lifestyle Entertainment aan het Japanse Funai voor 150 miljoen euro, plus een jaarlijkse licentievergoeding voor de merknaam.

Hiermee zet Philips na de TV’s ook alle audio en videoapparatuur en accessoires buiten de deur. Dit onderdeel is al decennia een zorgenkind bij Philips en beleggers zullen blij zijn dat het er nu uitgaat.

Balans
Na vier kwartalen kan de balans van 2012 worden opgemaakt en dan staat er een nettowinst van 231 miljoen euro. Dat was in 2011 nog een verlies van bijna 1,3 miljard euro. De jaaromzet ging tien procent omhoog naar 24,8 miljard euro. 

Het bedrijfsresultaat was 2,37 miljard. Dat is 9,5 procent van de omzet en dat is dus nog iets onder de doelstelling van 10 tot 12 procent. Dat wordt in 2013 dus wel gehaald. Nu nog een heel jaar zonder eenmalige tegenvallers.

Koers loopt op
Beleggers krijgen net als vorig jaar en het jaar daarvoor een dividend van 0,75 euro. Bij de huidige koers is dat een dividendrendement van 3,3 procent. Dat was nog niet zo lang geleden meer, maar de koers van het aandeel loopt al enige maanden gestaag op.

En vandaag wordt er weer drie procent aan de koers toegevoegd. Beleggers zien blijkbaar dat Philips de weg naar meer focus en hogere winstgevendheid vervolgd.


Gerelateerde artikelen

Goede jaarstart Philips, maar top tempert verwachtingen
Grote verschillen tussen Philips Lighting en Osram
Voor aandeelhouders zou het mooi zijn als Philips dezelfde waardering krijgt als zijn aankopen
Voor aandeelhouders zou het mooi zijn als Philips dezelfde waardering krijgt als zijn aankopen
24-07-2017

Philips is volgens topman Frans van Houten een aantrekkelijker en overzicht…

Lees verder

philips overname
Philips koopt eigen aandelen en medisch specialist Spectranetics
Philips koopt eigen aandelen en medisch specialist Spectranetics
28-06-2017

Hoewel de activistische belegger Third Point laatst wel een belang in Phili…

Lees verder

philips aandeleninkoop

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}