VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brussel verbaasd over ‘voortijdig' afblazen overname TNT Express

Onnodig snel heeft UPS de overnamepogingen van TNT Express gestaakt. Dat is de conclusie die eurocommissaris Almunia. Volgens Almunia was er nog tijd genoeg om aan de eisen uit Brussel te voldoen.

"Een beetje verbaasd" was hij wel, eurocommissaris Joaquin Alumnia van mededinging, toen UPS medio januari liet weten zijn poging tot overname van TNT Express te staken.

Het Amerikaanse expresbedrijf gooide de handdoek na een ontmoeting met mensen uit het team van Almunia in Brussel. Op dat moment had UPS nog een week of drie de tijd om aan de eisen van de Commissie te voldoen.

De ultieme deadline was nu, 30 januari. Dit is dan ook het moment waarop de Commissie formeel - maar inmiddels achterhaald door de gebeurtenissen- de voorgenomen fusie afwijst.

Volgens de Commissie zou de combinatie TNT Express en UPS in 29 Europese landen hebben geleid tot hogere prijzen
voor expresdiensten. Om dat te voorkomen was het nodig een aantal onderdelen af te stoten.

Op het einde
Naar de mening van Almunia bood de beschikbare tijd wellicht voldoende gelegenheid om dat voor elkaar te krijgen en zo goedkeuring te krijgen voor de overname. "Voorgaande gelegenheden hebben geleerd dat een oplossing zich vaak pas op het allerlaatste moment aandient."

Daarmee bestrijdt Almunia de lezing van UPS van half januari. Het Amerikaanse concern liet toen weten af te haken vanwege de houding van Brussel. Die liet volgens de eurocommissaris dus nog voldoende speelruimte.

Eén van de partijen die lang genoemd werd om af te stoten onderdelen van TNT Express over te nemen was het Amerikaanse Fedex. Dat blijkt nu onterecht. Volgens de eurocommissaris van mededinging had Fedex laten weten niet geïnteresseerd te zijn.

En nu
Of dat ook betekent dat Fedex geen interesse zou hebben in heel TNT Express is onduidelijk. Voorlopig lijkt het Nederlandse expresbedrijf op zichzelf aangewezen.

Het overnameproces dat bijna een jaar heeft geduurd is een "afleiding voor het management" geweest. Het concern moet zich nu snel op de operationele gang van zaken storten.

Probleemdossiers te over. In verband met grote onzekerheid omtrent de overname zouden klanten zijn weggelopen, de marges in Europa staan onder druk en in probleemland Brazilië worden nog altijd geen zwarte cijfers geschreven.

Daar komt bij dat TNT Express na het onverwachte opstappen van topvrouw Marie-Christine Lombard in september vorig jaar nog altijd op zoek is naar een definitieve topman.

Volgens eurocommissaris Almunia is er weinig reden tot zorg. "TNT is geen noodlijdend bedrijf. Het is aanwezig in de markt en zal dat blijven."

LEES MEER:

14 januari 2013

11 januari 2013

29 oktober 2012

10 oktober 2012

24 september 2012

6 september 2012

7 augustus 2012

 
7 augustus 2012

30 juli 2012

21 juni 2012

2 mei 2012

22 maart 2012

21 februari 2012

18 februari 2012

6 februari 2012

9 januari 2012Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen