VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 februari 2013

Voorlopig geen dividend voor Aperam aandeelhouders

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers die het idee hadden met de verlieslijdende roestvrijstaalfabrikant Aperam nog een aardig dividend op te strijken komen van een koude kermis thuis. De uitkering wordt voor meerdere jaren stopgezet.

Aperam, de in januari 2011 van staalreus ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaaltak, hanteerde tot nu dezelfde dividendpolitiek als het oude moederbedrijf.

Dat betekende een uitkering van 75 dollarcent op jaarbasis, dezelfde betaling die ArcelorMittal deed.
Deze uitkering vond plaats in vier gelijke kwartaaluitkeringen en is over 2012 al volledig overgemaakt.

Voor dit jaar en volgend jaar zal in het geheel niets worden uitgekeerd. Het versneld verlagen van de nettoschuld zit hier achter.

Dividend ook minder logisch
ArcelorMittal liet eind oktober 2012 bij het derdekwartaalverslag weten vanaf 2013 de dividendbetaling terug te brengen van 75 dollarcent tot slechts 20 dollarcent. Schuldreductie was hierbij toen ook het kernwoord.

De directie van Aperam zweeg in alle talen over de eigen dividendpolitiek en keerde op 10 december nog doodleuk het slotdividend over 2012 uit.

Aperam heeft dan weliswaar een sterkere balans dan ArcelorMittal, maar beide bedrijven zitten in de rode cijfers en dan is een dividend toch minder logisch.

Volgende in de rij
Op een koers van rond de 10 euro impliceert een dividend van 75 dollarcent, toch al snel een dividendrendement van een procent of vijf, zes.

Aperam is niet het eerste fonds waar een relatief hoog dividendrendement eerder een waarschuwing voor onheil blijkt te zijn dan een buitenkansje.

In de verliezen
In lijn met de uitgesproken verwachting heeft Aperam over het vierde kwartaal een vergelijkbaar operationeel resultaat (ebitda) behaald als het kwartaal ervoor: 43 miljoen dollar versus 42 miljoen dollar.

Ondanks dat er wederom sprake was van een belastingmeevaller, nam door  afschrijvingen en impairments ten bedrag van 88 miljoen dollar het nettoverlies aanmerkelijk toe van 17 miljoen tot 52 miljoen dollar.


Over geheel het jaar is sprake van een nettoverlies van 108 miljoen dollar, gelijk aan een min van 1,39 per aandeel.

Schuld
Geholpen door een positieve cashflow van 221 miljoen dollar in het vierde kwartaal heeft Aperam het jaar afgesloten met een nettoschuldenlast van 816 miljoen dollar, tegen 878 miljoen dollar een jaar terug.

Mede door 75 miljoen aan extra kostenbesparingen en minder investeringen is het doel de nettoschuld per eind 2014 te hebben verlaagd naar 650 miljoen dollar. Analisten zijn daar goed over te spreken.

Ondanks de dividendtegenvaller en de magere resultaten zijn zij daardoor over het algemeen toch wat positiever over het fonds geworden.

Ook voorziet Aperam in het eerste kwartaal 2013 een verbetering van de ebitda ten opzichte van het afgelopen kwartaal.

Wel zien diezelfde analisten een risico voor de koers als Aperam besluit de Terni-fabriek in Italië te kopen. Daarvoor zou het nieuwe aandelen zou moeten uitgeven wat leidt tot verwatering.

MEER APERAM:

31 oktober 2012

8 februari 2012

27 juli 2011

10 mei 2011

26 januari 2011


Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

Schuld weer onder controle bij staalgiganten ArcelorMittal en Aperam
09-05-2014

Beleggers hebben er lang op moeten wachten, maar de resultaten van de cycl…

Lees verder

Analisten weten zich geen raad met koersbewegingen Aperam
08-02-2012

Wie op de juiste tijden was in- en uitgestapt bij het aandeel Aperam had gr…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}