VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 februari 2013

Wederom een recordjaar voor Nutreco

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Aandeelhouders van Nutreco hebben de laatste jaren niets te klagen. Omzet en winst groeien alsof de wereld geen economische crisis kent. Ook over 2012 zijn de resultaten wederom gestegen. Toch daalt de aandelenkoers na de publicatie van de cijfers.

De uitstekende prestaties van Nutreco heeft haar aandeelhouders geen windeieren gelegd. De aandelen behoorden de afgelopen jaren tot de meest degelijk presterende fondsen op het Damrak.

Eind 2011 stond een slotkoers op de borden van 50,84 euro en 2012 werd op 64,10 euro afgesloten. Een riante plus van 26 procent.

En dit jaar steeg de koers door naar ruim 66 euro, maar na de publicatie van uitstekende jaarcijfers verliezen de aandelen juist drie procent.

Geen goedkope waardering
Opmerkelijk, want op de cijfers is weinig aan te merken. De reden van de daling ligt waarschijnlijk veel meer in de sterke koersprestaties van de afgelopen tijd. Beleggers nemen winst.

De aandelen zijn bij een winst per aandeel van 4,53 euro (plus 26 procent ten opzichte van 3,59 euro in 2011) met een koers-winstverhouding van 14,5 dan ook geen koopje meer.

Naast de mooie koersprestaties ontvangen aandeelhouders over 2012 een dividend van 2,05 euro (bijna 14 procent meer dan de 1,80 euro over 2011). Daarmee bedraagt het dividendrendement 3 procent.

Lage organische volumegroei
Naar andere verklaringen voor de koersdaling is het goed zoeken in de gepubliceerde cijfers. De omzet steeg met bijna 11 procent tot 5,2 miljard euro. Hier mag een kritische noot worden geplaatst, want de organische volume groei bedroeg een magere 1,8 procent.

De overige groei kwam uit acquisities (2,4 procent), prijseffecten (vooral de doorberekening van hogere grondstofprijzen zorgden voor een plus van 3,4 procent) en positieve wisselkoersverschillen (plus 3,1 procent).

Om de handen van beleggers echt op elkaar te krijgen zou een hogere organische volume groei welkom zijn. Dat zegt namelijk veel meer over de kwaliteit van de groei, dan alle overige zaken die meer eenmalig van aard zijn (acquisities) en zich ook tegen de onderneming kunnen keren (prijseffecten en wisselkoersverschillen).

Met acquisities in snel groeiende regio’s, zoals Latijns Amerika en Zuidoost Azië, en marktsegmenten, vis- en garnalenvoer, verstevigde Nutreco de bedrijfsactiviteiten om de toekomstige groei vast te houden.

Daarnaast werd ook geïnvesteerd in autonome groei met onder andere het realiseren van een veevoerfabriek in Rusland.

Spaanse kippen zorgen voor smetje
De winst groeide in het afgelopen jaar nog wat harder dan de omzet. De EBITA (bedrijfsresultaat) nam toe met 13 procent tot 262 miljoen euro. Die groei had nog wat hoger kunnen zijn.

De groei van de winst werd namelijk aanzienlijk gedrukt door afnemende winstgevendheid van de Spaanse kippenactiviteiten.

Het onderdeel vormt een vreemde eend in de bijt, omdat Nutreco zich tegenwoordig niet meer bezighoudt met het fokken of kweken van kippen, vee of vis. Behalve dan in Spanje, waar het een bijzonder sterke marktpositie heeft.

Desondanks zijn de prestaties wisselvallig. Na een verliesgevende periode worden de afgelopen jaren weliswaar weer zwarte cijfers gepubliceerd, maar de winst viel het afgelopen jaar fors terug.

Hogere kosten voor kippenvoer konden niet volledig worden doorberekend aan de klanten waardoor het bedrijfsresultaat met 32 procent inzakte tot 22 miljoen euro, een daling van ruim 10 miljoen euro.

Nutreco blijft vooralsnog stug volhouden dat de activiteiten niet worden afgestoten. De marktpositie is sterk en de activiteiten zijn winstgevend, maar vallen toch buiten de boot binnen het sterk gefocuste vis- en veevoederbedrijf.

Op naar de 400
Nutreco heeft het eerste jaar van haar strategisch plan Ambition 2016 erop zitten en zal tevreden terugkijken. De eerste stap richting de belangrijkste doelstelling van het plan is gezet.

In 2016 wil de onderneming een bedrijfsresultaat behalen van 400 miljoen euro. De groei in 2012 is veelbelovend en de onderneming lijkt prima op weg om haar doelen te gaan behalen.


Gerelateerde artikelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}