VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

APB schroeft winstmarge Heineken op, maar wel tegen een prijs

Heineken heeft met de volledige overname van het Aziatische APB relatief winstgevende activiteiten gekocht. En dat kost wat. Het bedrijf betaalde ruim 19 keer de winst en moet ruim 3,2 miljard euro aan goodwill op de balans zetten.

Heineken nam de resultaten van APB eerder niet op in de eigen cijfers.

Daarom publiceerde de brouwer vrijdag vooruitlopend op de jaarcijfers, de resultaten van APB over de tweede helft van 2011 en de eerste helft van 2012.

De onderdelen die Heineken heeft gekocht zetten in die periode ruim 1,53 miljard euro om. De bedrijfswinst, de EBIT (beia), bedroeg 419 miljoen euro. Dat betekent dat de tak een winstmarge van ongeveer 27 procent maakt.

Dat is duidelijk meer dan de marge van ongeveer 15,7 procent die Heineken als geheel in 2011 draaide. Als de resultaten van ABP worden meegerekend in die van Heineken, heeft dit een positieve impact op de marges van het hele concern. Deze stijgt dan met ongeveer een procentpunt tot 16,7 procent.

Heineken heeft in totaal 5,2 miljard euro betaalt voor de overname van delen van APB die het niet in handen had. Het belang dat Heineken al wel had is gewaardeerd tegen de overnameprijs, 2,975 miljard euro waard.

Met deze informatie is uit te rekenen wat de verhouding is tussen het bedrijfsresultaat en de ondernemingswaarde die Heineken met de overname heeft toegekend aan APB. De ondernemingswaarde is in totaal 8,175 miljard euro.

Uitgaande van een bedrijfsresultaat van 421 miljoen euro, betekent het dat Heineken meer dan 19 keer de winst heeft betaald.

Dat is relatief veel. Heineken zelf noteert op de beurs ongeveer 11 keer de winst.

Dat Heineken een flinke overnamesom heeft betaald voor APB, betekent dat het bedrijf ook een flink bedrag aan goodwill op de balans moet zetten. Deze papieren post bedraagt in totaal 3,2 miljard euro.

De goodwill vertegenwoordigt volgens Heineken onder meer de waarde van mogelijke kostenbesparingen en toekomstige groei in de regio. Maar Heineken raamt de kostenbesparingen op slechts 25 miljoen euro op jaarbasis.

De waardecreatie zal dus uit groei moeten komen. Heineken rekent erop dat het dankzij de volledige controle die het nu heeft het maximale groeipotentieel bij deze activiteiten zal kunnen losmaken.

Volgende week publiceert het concern zijn jaarcijfers en zal blijken hoe APB en Heineken in heel 2012 hebben gepresteerd.




Gerelateerde artikelen