VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Corio gaat portefeuille opschudden na tegenvallend jaar

Aanhoudende afschrijvingen in vrijwel de hele portefeuille en een teleurstellende ontwikkeling van de huren. Voor vastgoedfonds Corio was 2012 een moeilijk jaar. Tijd om het roer om te gooien.

Corio zal blij zijn dat het jaar 2012 er op zit. Waar het jaar nog redelijk goed begon werd in de loop van de kwartalen een neergaande tendens zichtbaar.

Het directe resultaat nam steeds verder af en eindigde uiteindelijk over het gehele jaar 5 miljoen euro lager op 262 miljoen euro.
 

Een min van 1,9 procent, precies in het midden van range die Corio in november bij de publicatie van de derde kwartaalcijfers voorspelde.

Huurgroei onder druk
Het directe resultaat stond onder druk van een matige ontwikkeling in de huurgroei. Voor de totale portefeuille stegen de huren met 2,3 procent.

De huren op vergelijkbare basis waren echter negatief, min 0,6 procent. Waar veel concurrenten ook in de huidige moeilijke marktomstandigheden nog in staat zijn hogere huren te bedingen op nieuwe en verlengde huurcontracten, lukte dat Corio niet en bleven de nieuwe huren gelijk.

Opnieuw lagere waarde vastgoed
Over de eerste negen maanden werd al flink afgeschreven op de vastgoedportefeuille. Eind september stond de teller op min 138,2 miljoen euro. Aan het einde van het vierde kwartaal kwam daar nog eens 80,3 miljoen euro bij.

Waren in de eerste negen maanden Duitsland, Italië, Nederland en Spanje verantwoordelijk voor de afschrijvingen, in het vierde kwartaal was ook Frankrijk aan de beurt (min 25,3 miljoen euro.

Daarnaast deden ook Spanje (min 27,8 miljoen euro) en Italie (min 21,3 miljoen euro) een duit in het zakje.

2013 overgangsjaar naar meer focus
Het lopende boekjaar wordt voor Corio een jaar waarin het zich klaarstoomt voor een toekomst met meer focus.

Begin december kondigde Corio aan haar vastgoedportefeuille flink op te willen schudden. De vastgoedonderneming is al volledig gefocust op winkelcentra, maar wil zich daarbinnen volledig richten op het bestaande concept van “Favourite Meeting Places” (FMP’s).

Hierdoor kan zij zich beter positioneren om te profiteren van de kansen en dynamiek binnen de sector.

Verkopen vallen tegen
Voor winkelcentra oude stijl of “Traditional Retail Centre’s” (TRC’s) is geen plek meer in de portefeuille. De TRC portefeuille is met een waarde van 1,4 miljard euro goed voor circa 20 procent van de portefeuille en zal over een periode van 3 tot 4 jaar worden verkocht.
 

Die tijd zal Corio hard nodig hebben, want het huidige vastgoedklimaat biedt niet bepaald het beste klimaat om panden te verkopen. Dat bleek wel uit de jaarcijfers.

In 2012 verkocht Corio voor 329 miljoen euro, terwijl het van te voren haar pijlen had gericht op 650 tot 675 miljoen euro. Desondanks was Corio op de Nederlandse winkelmarkt goed voor 60 procent van de transacties.

Topman Groener toonde zich tevreden met de gedane zaken, maar het toont wel de uitdaging aan om de beoogde verkopen te doen, laat staan tegen een gunstige prijs. Voor 2013 waagt de onderneming zich ook niet meer aan een verkoopvoorspelling.

Nieuwe doelstelling oogt ambitieus maar haalbaar
Voor het restant van de portefeuille beoogt Corio een jaarlijkse groei van de netto huurinkomsten van 4 tot 6 procent.

Dit is op het eerste gezicht een ambitieuze doelstelling vergeleken met de cijfers over 2012. Maar kijkend naar de prestaties van de FMP portefeuille niet onhaalbaar, want de groei van de netto huurinkomsten bedroeg daar het afgelopen jaar al een 5,9 procent.

Dividend gehandhaafd
Het dividend wordt over 2012 gelijk gehouden aan de uitkering over het jaar daarvoor, namelijk 2,76.

Bij een direct resultaat van 2,77 euro per aandeel betekent dat een pay out ratio van bijna 100 procent. Voor de toekomst stelt Corio een nieuw dividendbeleid voor waarbij 80 tot 90 procent van het directe resultaat wordt uitgekeerd.

LEES OOK:


4 december 2012

9 november 2012

8 augustus 2012

19 augustus 2011

11 mei 2012

6 mei 2011

 3 mei 2010

 18 november 2009

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen