VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers nog niet af van beschermingswal bij Aegon

Aegon presenteerde degelijke cijfers en sprak de intentie uit om een beschermingsconstructie af te tuigen. Het laatste is niet helemaal gelukt. 

Aegon boekte keurige resultaten. De Haagse verzekeraar zag de nettowinst in het vierde kwartaal van vorig jaar stijgen tot 422 miljoen euro, tegen 81 miljoen euro in dezelfde periode in 2011.

De omzet steeg met 17 procent tot ruim 1,8 miljard euro.

Het is opvallend dat de sterke winstgroei uit de “oude” kernlanden – de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland – komt, en niet uit de nieuwe markten.

Vooral het kleine verlies in Azië van 8 miljoen euro als gevolg van eenmalige afboekingen, hogere kosten en slechte ervaringen met claims gooit roet in het eten.

Misschien wel het belangrijkste cijfer in de verzekeringsbranche is de zogeheten “productie”, dit is een schatting van de toekomstige winsten die gemaakt worden op verkochte producten. De waarde steeg van 71 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2011 naar liefst 204 miljoen euro in laatste drie maanden van vorig jaar. 

Dat is gegeven het lage rente klimaat een knappe prestatie. Ongeveer een maand geleden waarschuwde Aegon topman Alexander Wynaendts in de zakenkrant Financial Times nog voor

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat Aegon de productie heeft opgekrikt door prijsaanpassingen, verbeterde marges en hogere verkopen. Ook laat Wynaendts optekenen dat  “Aegon ondanks de lage rentestand in staat is gebleken om producten te verkopen die zowel voor onze klanten als voor Aegon waarde toevoegen.”

Kapitaaloverschot
Ondertussen welt de pot met overtollig kapitaal door opgebouwde winsten aan tot 2 miljard euro op groepsniveau. Hoewel de recente nationalisatie van SNS Reaal laat zien dat wat vet op de botten prettig is, kijken beleggers hier verlekkerd naar.

Aegon lijkt hier rekening mee te houden en verhoogt het slotdividend over 2012 met een cent tot elf eurocent per aandeel, wat neerkomt op een uitkering van 200 miljoen euro. Een flinke bedrag, maar meer kasgeld wordt teruggeven via een constructie waarbij een streep komt door de preferente aandelen.

Aegon heeft een overeenstemming bereikt met de Vereniging Aegon om alle preferente aandelen (aandelen met een vast dividend en meer stemrecht) in te trekken. De preferente aandelen, met een marktwaarde van 1,1 miljard euro, worden omgeruild voor contanten en gewone aandelen.

Het gaat om een betaling van 400 miljoen euro in contanten aan de Vereniging Aegon en nog eens 83 miljoen euro aan preferent dividend. Voor de resterende 655 miljoen euro ontvangt de Vereniging Aegon aandelen.

Door de transactie stijgt het aandelenkapitaal van Aegon met ongeveer 7 procent, maar de winstverwatering is minder (3 procent) omdat de verzekeraar wat preferente dividenden uitspaart. Aangezien de preferente dividenden gekoppeld zijn aan de extreem lage ECB-rente zijn de uitkeringen relatief laag. Maar als de rente gaat oplopen kan het een slok op een borrel schelen.

Nog steeds invloed
   
Door de preferente aandelen zagen sommige beleggers de Vereniging Aegon als een soort beschermingsconstructie tegen ongewenste invloed van aandeelhouders.

Nu heeft de Vereniging Aegon een stemrecht van 22 procent en dit gaat in de nieuwe constructie naar 14,9 procent. Dit is meer in lijn met ”één aandeel, één stem”, maar toch niet helemaal.

Als gevolg van de deal krijgt de Vereniging Aegon namelijk ook speciaal gecreëerde aandelen B die er voor zorgen dat het stemrecht opveert naar 32,6 procent in het geval van speciale situaties, zoals bijvoorbeeld een overname.

Gegeven de opkomst op een gemiddelde aandeelhoudersvergadering, bijvoorbeeld ongeveer 65 procent in 2012, betekent dit dat de Vereniging Aegon in deze gevallen nog steeds een doorslaggevende stem heeft.    

MEER AEGON
:

23 januari 2013

5 december 2012

8 november 2012

9 augustus 2012

29 mei 2012

10 mei 2012

17 februari 2012


Op de hoogte blijven in dit dossier?



Gerelateerde artikelen