VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe TNT Express meer winst moet maken

Uithuilen en verder gaan. Dat is het motto voor TNT Express na de mislukte vrijage met UPS. Interim ceo Bernard Bot komt binnenkort met plannen om winstgevender te worden. Welke opties heeft hij?

Matige kwartaalcijfers van TNT Express die toch positief worden ontvangen door beleggers.

Het maakt nog maar eens duidelijk dat beleggers vooral graag vooruitkijken.

Beleggers betalen momenteel liefst 17 keer de verwachte winst van dit jaar voor een aandeel TNT Express. Dat is aan de prijs gezien de marginale winstgevendheid en het hoge cyclische gehalte van TNT Express.

De hoge koers lijkt alleen houdbaar als de winstgevendheid van het concern in de komende jaren een impuls krijgt.

En daarop lijkt interim ceo Bernard Bot goede hoop te hebben. Bij de cijferpresentatie liet hij weten veel mogelijkheden te zien om de winstgevendheid te verbeteren.

Op 25 maart zal duidelijk worden wat de topman in gedachten heeft. Dan komt TNT Express met een strategische update.

Welke acties kan het express-concern nemen? Een voorzet in drie delen:

1. Brazilië in de etalage
In het kwartaalbericht meldt TNT Express dat het kijkt naar afstoting van de Braziliaanse activiteiten. Hiermee zou een hoofdpijndossier uit de weg geruimd zijn dat buitenproportioneel veel aandacht van het management heeft opgeslokt.

Vlak voor de splitsing van TNT in Express en PostNL in mei 2011 meldde TNT dat er grote problemen waren bij overgenomen Braziliaanse postbedrijven, waardoor klanten en masse wegliepen.

Sindsdien is er kwartaal na kwartaal verlies gemaakt. Het lek is nog niet boven al wordt het verlies wel kleiner.

In het vierde kwartaal boekte het bedrijf een verlies van 73 miljoen euro in Brazilië tegenover een verlies van liefst 332 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. In 2013 verwacht TNT Express dat het verlies verder zal afnemen. Dit is goed nieuws voor een eventuele verkoopprijs.

Toch hoeven beleggers niet op de hoofdprijs te rekenen voor het onderdeel dat goed is voor maar 300 miljoen euro jaaromzet op een totaal van ruim 7,2 miljard euro.

Het is duimen dat lokale of internationale koeriers het idee hebben dat zij de boel weer winstgevend kunnen krijgen en hier een voorschot op willen nemen bij een overname.

2. Margedalingen Europa een halt toe roepen
Door de malaise in Brazilië zijn de problemen in Europa lang enigszins onderbelicht gebleven. Onterecht, want TNT Express behaalt hier ongeveer tweederde van zijn omzet.

Het probleem in Europa is geen kwestie van omzet of marktaandeel, maar van marges.

De operationele marge daalde van 7,1 procent (4kw: 2011) naar 6,2 procent in het vierde kwartaal. Door de kolossale omzet van TNT Express in Europa tikt iedere basispunt minder marge hard aan onderaan de streep.

Beleggers zullen 25 maart nauwlettend bestuderen hoe Bot van plan is de marge te verbeteren.

3: Aziatische problemen oplossen
Ondertussen blijft ook Azië problematisch. De omzet kreeg een klap van ruim 11 procent en daalde tot 421 miljoen euro in het vierde kwartaal. TNT Express gaf als reden dat activiteiten met een lage marge werden beëindigd.

Een operationeel verlies van 3 miljoen euro vorig jaar is zodoende omgebogen tot een marginale winst van 5 miljoen euro.

Topman Bot vindt dit te mager en overweegt om de Chinese activiteiten af te stoten. Dit kwartaal, en dan waarschijnlijk voor de strategie update van 25 maart, zal hij beleggers uitsluitsel geven.

In eigen huis
Als de overname van TNT Express was doorgegaan zouden alle probleemdossiers in handen van UPS zijn gekomen. Nu moet het bedrijf zelf aan de bak.

Daarbij blijven beleggers hopen - zo blijkt ook uit de hoge koers - dat er nog een derde partij langskomt om een vet bod op het hele concern te doen.




Gerelateerde artikelen