VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geen miljoenenwinst, wel nieuwe baan voor topman Dockwise

De verkoop van een beursgenoteerd bedrijf legt het management vaak geen windeieren. Maar bij Dockwise lijkt het nu eens mee te vallen. Medelijden met topman Goedée is niet nodig.

André Goedée, nu nog ceo van Dockwise, kan voor enkele miljoenen aandelen verkopen aan Boskalis, dat de zeetransporteur overneemt.

Of hij daar veel winst mee maakt valt te betwijfelen. De aandelen hebben in ieder geval niet de waardestijging doorgemaakt waarop de topman zal hebben gehoopt toen hij de stukken kocht.

heeft op dit moment ruim 133.000 aandelen Dockwise in bezit. Tegen het bod van 18,50 euro van Boskalis heeft dit belang een waarde van 2,46 miljoen euro.

Bij veel bedrijven zou dat pure winst zijn, daar geven ze de topman aandelen te koop. Goedéé een deel van de stukken met eigen geld gekocht toen Dockwise in 2006 in handen kwam van investeringsfonds 3i, zo laat een woordvoerder van het concern weten.

In 2007 ging Dockwise naar de beurs in Oslo. Toen betaalden investeerders omgerekend 500 Noorse kronen per aandeel. Boskalis biedt nu bijna 138 kronen per aandeel.

Goedée zal ongetwijfeld een goede deal hebben gekregen van 3i. Maar of die volledige compensatie biedt voor de waardedaling van ruim 70 procent sinds de beursgang lijkt twijfelachtig.

Medelijden onnodig
Goedée kan daarnaast wel nog rekenen op aardige som uit aandelenpakketten die hem de afgelopen jaren zijn toegekend. Hij heeft recht op nog eens ruim 46.000 aandelen waarvan definitieve toekenning afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf.

Naar verwachting kan de topman rekenen op ongeveer driekwart van deze aandelen. Dat betekent een cashopbrengst van 638.000 euro.

Geen vergelijk
Het zal alles bij elkaar een aardig bedrag zijn dat Goedée overhoudt aan zijn tijd als bestuursvoorzitter van Dockwise.

Maar het staat niet in verhouding tot het bedrag dat de top van Fairstar mee kreeg toen dit bedrijf vorig jaar werd opgeslokt door Dockwise. Bestuurders Philip Adkins en William Out kregen samen meer dan 10 miljoen dollar aan compensatie.

Het verschil tussen deze twee en Goedée is wel dat de laatste nog een mooie positie in het vooruitzicht heeft. Goedée treedt na de overname toe tot de raad van bestuur van Boskalis.
Gerelateerde artikelen