VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 februari 2013

Gaat Ahold een Amerikaanse supermarktketen kopen?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ahold lijkt de meest logische partij om de Amerikaanse supermarktketen Harris Teeter over te nemen. Maar de recente geschiedenis geeft reden om te twijfelen of het ook echt gaat gebeuren.

Persbureau Bloomberg meldde vrijdag op basis van bronnen dat Ahold bij JP Morgan interesse heeft getoond voor Harris Teeter.

De Amerikaanse keten maakte eerder deze maand bekend dat het de zakenbank heeft ingehuurd nadat het was benaderd door twee investeringsfondsen.

Verder in VS
Met deze overname zou Ahold zijn activiteiten uitbreiden richting het zuiden van de VS. Op dit moment is Ahold met Stop & Shop en Giant Landover en Giant Carlisle vooral aanwezig in het Noordoosten en langs de Amerikaanse oostkust.

De omzet van Ahold uit de VS zou met deze overname met ongeveer 17 procent groeien. De Amerikaanse tak van Ahold zette vorig jaar 25,8 miljard dollar om. Harris Teeter had in 2012 een jaaromzet van 4,54 miljard dollar.

Geld in kas
Ahold kan het zonder twijfel betalen. Het voor 21,2 miljard Noorse kronen (circa 2,8 miljard euro) in cash.

Ahold maakt hierop volgens financieel topman Jeff Carr een boekwinst van 1,5 miljard euro.
Analisten schatten dat Harris Teeter 2 tot 2,5 miljard dollar moet opbrengen. Tegen de huidige dollarkoers zou Ahold met alleen deze boekwinst al in de buurt komen van de overnamesom.

Timing
Een punt van aandacht is wel dat nog niet bekend is wanneer de verkoop van het belang in ICA zal worden afgerond. Carr zei eerder deze maand te mikken op medio dit jaar maar hield daarbij een aantal slagen om de arm. Het duurt hoe dan ook nog wel even voor het geld bij Ahold op de rekening staat.

Verder is de vraag of de prijs in een door JP Morgan georganiseerde veiling niet te hoog zal oplopen. Volgens Amerikaanse analisten zal de interesse van kopers aanmerkelijk zijn.

Naast de twee investeringsfondsen waarmee het spel om Harris Teeter begon, worden ook de Amerikaanse supermarktbedrijven Publix Super Markets en Kroger genoemd.

Voorzichtig
Voor Ahold geldt dat het de laatste jaren voorzichtig heeft gehandeld in dit soort verkoopprocessen. Topman Dick Boer heeft al eerder laten zien zich niet te laten meeslepen in een biedingenbonanza.

De veilingen van Hema en Wehkamp komen daarbij in gedachten. Bij Hema was Ahold de laatste overgebleven bieder, maar besloot het uiteindelijk de aankoop te laten lopen. Het bedrijf was te duur.

Bij de verkoop van internetretailer Wehkamp werd Ahold ook gezien als de logische koper. Maar de eigenaren van Wehkamp wilden te veel geld zien en Ahold koos voor Bol.com.

Natuurlijk ging dit om de overname van Nederlandse bedrijven. Wellicht dat het concern in de VS onder aanvoering van bestuurslid James McCann, verantwoordelijk voor Ahold USA, minder terughoudend te werk gaat. Hoe dan is een overname door Ahold nog geen voldongen feit. 


Gerelateerde artikelen

VEB bereikt schikking met Deloitte voor VEB-leden en partners in zaak Ahold
Ahold regelt eigen bescherming liever buiten de aandeelhoudersvergadering om
Ahold passeert aandeelhouders
Ahold Delhaize heeft in de VS, België en ook online nog werk aan de winkel

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}