VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Air France-KLM moet knokken om volgend jaar de zaken op orde te hebben

De grootscheepse reorganisaties bij Air France-KLM beginnen vruchten af te werpen. Daar staat tegenover dat de brandstofkosten alleen maar verder oplopen en de marktomstandigheden niet meewerken.

"Een economisch moeilijk jaar, maar wel een periode waarin we ons fundament hebben hersteld". Aan het woord is Jean-Cyrill Spinetta, topman van Air France-KLM.

De luchtvaartmaatschappij heeft weer wat vertrouwen van beleggers nadat het vorig jaar aankondigde flink het mes in met de complete organisatie te zetten.

Door de interne efficiency op te voeren moet Air France-KLM toch in staat zijn duurzaam geld te verdienen aan het groeiende vliegverkeer, zo is de gedachte.

Bereikte de koers medio juni vorig jaar een dieptepunt van 3 euro, inmiddels noteert het aandeel boven de 8 euro.

Beleggers nemen daarbij duidelijk een voorschot op betere tijden, want 2012 heeft nog forse verliezen gebracht en ook 2013 zal waarschijnlijk rode cijfers opleveren.

Transformatieplan 2015 lijkt te werken
Toch heeft Air France-KLM het afgelopen jaar al grote stappen gezet de organisatie kostenefficiënter te maken.
Ondanks het feit dat de kerosinerekening 890 miljoen euro, oftewel 13,8 procent, hoger is uitgevallen is het operationeel verlies teruggebracht.

Op operationeel niveau bedraagt het jaarverlies 300 miljoen euro, een afname van 15 procent vergeleken met het operationele verlies van 353 miljoen euro het jaar ervoor. Dat verlies komt volledig voor rekening van Air France: KLM heeft volgens president-directeur Peter Hartman zwarte cijfers geschreven.

Inclusief 471 miljoen euro aan reorganisatiekosten is er onderaan de streep niettemin een megaverlies van 1,19 miljard euro geleden, tegen een verlies van 809 miljoen euro het jaar ervoor.

Nog veel te doen
Om de luchtvaartmaatschappij weer in de zwarte cijfers te brengen zijn nog bergen werk te verzetten.

Conform eerdere uitspraken slaagde het concern erin het afgelopen jaar de nettoschuld met een half miljard terug te brengen tot 6 miljard euro.

Vooral de verkoopopbrengst van het belang in reserveringsbedrijf Amadeus hielp hieraan mee, net als de verlaging van de investeringen met ruim een kwart miljard euro.


Air France-KLM zal nog veel meer cash vrij moeten spelen om de megaschuld drastisch omlaag te krijgen. De verhouding nettoschuld/ebitda van 4,1 is nog veel te hoog en dient eind 2014 onder de twee te komen.

Doel is eind 2014 de nettoschuld terug te brengen tot 4,5 miljard euro, onder het eigen vermogen van momenteel 5 miljard euro.

Cruciaal jaar 2013
Volgens Spinetta wordt 2013 een cruciaal jaar om de volledige uitrol van het herstructureringsprogramma tot een succes te maken en de organisatie duurzaam winstgevend te krijgen.

Dat impliceert dat de groep gedisciplineerd moet blijven omgaan met de inzet van capaciteit en investeringen en de kosten goed in de hand moeten houden. Zeker ook omdat de kerosinerekening naar verwachting met nog eens 400 miljoen dollar zal stijgen.

In 2014 zouden dan weer zwarte cijfers geschreven moeten worden. Beleggers moeten het doen met de doelstelling van een verdere verlaging van de nettoschuld en de kosten per eenheid exclusief brandstof dat wel.

LEES MEER:

7 december 2012

7 september 2012

25 mei 2012

4 mei 2012

 26 januari 2012

13 januari 2012

18 oktober 2011

29 juli 2011

7 juli 2011

19 mei 2011

15 februari 2011




Gerelateerde artikelen